Druga nedelja bez opcionalnih tehnologija

Pre nekih desetak dana odlučio sam da izbacim sve opcionalne tehnologije iz upotrebe, što bi značilo da neću gledati jutjub, instagram ili bilo šta slično zarad zabave, ali sam ipak ostavio sebi slobodu da pogledam tu i tamo neki video zarad edukacije, pa sam u toku tih nedelju dana istraživao nešto povodom omege 3 i omega 6 masnih kiselina, pošto je neko od naših pratilaca želeo da zna više o tome, a ja baš nisam bio siguran kako bih odgovorio.

Pored toga, dozviolio sam sebi da se pojavim na instagramu uživo i da odgovaram na pitanja, što mi je zabavno, ali nije zabava.

Ako kojim slučajem mislite da sam neki robot koji jednom kad donese odluku nikada ne poklekne i sve svoje planove istera do kraja, nisam. Subota mi je dan kada imam previše obaveza i previše stresa, pa mi je juče nekako ponestalo volje, i na pauzi na ručak sam uzeo Sanjin iPad (jer svoj nemam), i na njemu otvorio jutjub zarad zabave. Mislio sam da mi je potrebno tako nešto.

Pustio sam jedan video, pogledao možda trećinu, zatim drugi, zatim treći, i svaki sam gasio posle izvesnog vremena. U pitanju su bili moji omiljeni jutjuberi čije sam video snimke ili željno iščekivao ili gledao u serijama kada ne bih imao pametnijeg posla.

Nakon ta tri videao koja nisam uspeo da pogledam do kraja, ugasio sam iPad i uzeo da čitam knjigu na svom telefonu. Nisam osećao krivicu, iako sam neko ko voli da drži sve pod kontrolom i veoma teško podnosi neuspehe bilo koje razmere, pa čak i ovu sitnicu kada prekršim sopstveno pravilo koje važi isključivo za mene.

Video sam ugasio jer su sva tri su bila sumnjivog kvaliteta i pružala mi vrlo malo vrednosti i mislim da to ne bih mogao da primetim da sam bio svakodnevno izložen tako nečemu, jer se u takvim situacijama vrlo lako naviknemo na određeni kvalitet i vrlo lako spuštavmo lestvicu kojom merimo dobro.

Ne mogu ni da zamerim tim jutjuberima, jer nije lako stvarati za jutjub, posebno ako kada je u pitanju svakodnevno stvaranje, pa čak i svakonedeljno. Za neki kvalitet je uglavnom potrebno mnogo planiranja, pokušaja, neuspeha i finog podešavanja, a publika na jutjubu očekuje novi video, što češće, jer publika, često, na jutjubu traži bekstvo od sopstvene realnosti.

Mislim da je ovo bila velika lekcija iz koje sam naučio da postoje mnogo bolji vidovi zabave od jutjuba, pa je sada, samim tim, moja potreba da gledam jutjub bukvalno iščezla.

Svakako ću nastaviti sa ovom zabranom opcionalnih medija, jer se na njih vrlo lako navučem i vrlo lako spuštam tu, već pomenutu, lestivcu kvaliteta.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa