Misli

Volja

Postavljanje cilja nije dovoljno. Neophodno je imati nešto što nazivamo – volja.

Sudeći po članku na Vikipediji – volja je sposobnost čoveka da svesno upravlja svojom delatnošću u postizanju postavljenog cilja.

Oni koji nemaju volju nemaju osnovni alat kojim bi mogli da promene bilo šta u životu, koliko god bili nezadovoljni situacijom u kojoj se nalaze. Samim tim, očekuju od nekog drugog da to učini umesto njih; od predsednika, roditelja, boga, sudbine…

Kada se tako nešto ne desi, oni sa nedostatkom volje imaju koga da krive; predsednika, roditelja, boga, sudbinu…

Volja direktno zavisi od priče koju govorimo sami sebi.

Ukoliko svakodnevno ponavljamo kako nemamo volje da promenimo posao, to znači da bismo rađe ostali na mestu koje ne podnosimo, nego da preduzmemo sve moguće korake kako bismo promenili posao; bilo da je u pitanju usavršavanje, promena sredine, ili jednostavno apliciranje na druge poslove.

Ako, s druge strane, svakodnevno ponavljamo kako ćemo učiniti sve da promenimo posao, bićemo u stanju da pomerimo planinu ako je to neophodno da bismo došli do cilja.

Idući put kada postavite sebi ciljeve, zapitajte se šta ste sve spremni da uradite kako biste ih ostvarili, da li imate volje za to. Ukoliko niste sigurni, postavite prizemniji cilj koji zahteva jednostavnije korake.

Takođe, kada budete kukali na političare, roditelje, boga, sudbinu,… zapitajte se šta ste sve voljni da istrpinte pre nego što preduzmete prvi korak ka promeni.

Na ovom blogu svakodnevno pišem o čemu god mi se tog dana piše. Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, mogu vam ih svakodnevno slati na mejl, i tako ih nećete propustiti u moru objava na fejsbuku.

Onima koji se prijave na mejling listu, poslaću besplatan primerke svog romana Krvavo zeleno, i kratku priču, 43 pored.

Samo mi recite na koju mejl adresu da šaljem.