Knjige

Jedan od problema nekoga ko svakodnevno čita je pronalaženje novih knjiga za čitanje.

Često se naviknemo na jedan stil, pa stalno tražimo slično, i ako smo predugo bili u jednoj knjizi, teško nam je da pređemo na novu; što je posebno slučaj sa fikcijom. Iz tog razloga imamo običaj da se vraćamo istim autorima, i kada jednom pročitamo sve što su ikada napisali željno ćemo iščekivati svaki novi naslov.

Međutim, kada su u pitanju knjige koje ne pripadaju fikciji, razne biografije, informativni ili edukativni sadržaj, priručnici, popularna psihologija, možemo da primetimo da te knjige funkcionišu kao izvesna neuronska mreža, i često nam same knjige sugerišu šta bi iduće trebalo da pročitamo.

Informacije koje lično pamtimo su u našem mozgu organizovane u neuronske mreže i kada se setimo jedne informacije, ona pokrene čitav niz drugih informacija.

Slično tome, knjige u kojima možemo pronaći reference na neke druge knjige, deluju kao globalna neuronska mreža i predstavljaju informacije, ne pojedinca, već čitavog čovečanstva.

Što više knjiga pročitamo, time se širi naše iskustvo i znanje, stičemo mogućnost da menjamo pogled na svet i da pronađemo rešenja za vlastite probleme.

Neko ko ne čita knjige ograničio je sebe da uči isključivo od ljudi iz ličnog okruženja; porodice, prijatelja, komšija, kolega s posla… Problem sa takvom razmenom iskustava i informacija je što često ta iskutva i informacije ne odudaraju mnogo jedni od drugih, već su podložna uticaju mikro kulture; čest je slučaj da svi članovi porodice veruju u istog boga, gledaju isti TV program i vode se istim životnim vrednostima.

Takve vrednosti se lako prošire na komšiluk, na čitavo selo, grad, državu.

S druge strane, oni koji čitaju knjige, svoje neuronske mreže priključuju velikoj globalnoj mreži znanja i informacija. Knjige često dolaze iz raznih kultura i životnih doba i često kriju odgovor na neke od naših pitanja, na koja niko u našoj okolinu ne bi umeo da odgovori.

Ali ne samo to, jedna knjiga će nas lako odvesti ka drugoj knjizi, zatim ka trećoj i ako dozvolimo knjigama da nas vode, vrlo lako ćemo zavoleti čitanje i omugućiti sebi da proširimo vlastite vidike.

Iako su nas u školi naučili da sadržaj knjige moram da usvojimo od korice do korice, lično verujem da ako iz svake knjige usvojimo tri ideje koje možemo da primenimo naš život, to je više nego dovoljno da nas ta knjiga obogati; kažem da primenimo na naš život, jer nije dovoljno naučiti nešto iz knjige i očekivati da se nešto u našem životu promeni; ono što smo naučili neophodno je i da primenimo jer u suprotnom i ne možemo reći da smo bilo šta naučili.

Dakle, ako pravite spisak stvari koje ćete da promenite u Novoj godini, neka jedan od prioriteta bude čitanje; čitajte više knjiga, čitajte knjige koje vam prijaju i iz kojih možete nešto da naučite.

Svakog dana odvojte sat vremena za čitanje, i iznenadićete se koliko ćete naučiti za godinu dana.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa