Vraćanje starim navikama

Kad nas uhvati panika, kada dotaknemo dno, često smo odlučimo da promenimo naše navike; mnogi prestanu da puše posle prvog srčanog udara; neki prestanu da piju nakon što se javno osramote; neki promene ishranu nakon što im je postavljena dijagnoza neke teške bolesti; neki odluče da naprave dnevni raspored i da više ne kasne ni sa jednim projektom…

Držimo se tih novih navika i vidimo kako se naš život menja; često na bolje, a ponekad je te navike potrebno korigovati; što je normalno.

Shvatimo, koliko su naše stare navike loše uticale na naš život i kako su nas dovele u lošu situaciju i obećamo da se više nikada nećemo vraćati na njih.

I onda, malo pod uticajem okoline, malo zato što kada se rane ohlade i zarastu zaboravimo koliko nam je loše bilo, polako se vraćamo starim navikama.

Zapalimo jednu cigaretum, popijemo jedno piće, pojedemo kolač više, ili preskočimo nešto iz našeg rasporeda… i mislimo, dobro je, neću se vraćati starim navikama, ali dok trepnemo, opet smo se vratili, mnogo brže nego što smo ih se otarasili.

Čovek je čudno biće sposobno da samo sebi nanosi štetu zarad malih zadovoljstava koja mu pružaju sopstveni hormoni.

Čovek, iako poseduje moćan intelekt, većinu svojih odluka donosi vođen emocijama; jede mi se sladoled; baš bih popio jedno pivo; spao bih s komšinicom; voleo bih da imam novi telefon, auto…

Političari i marketing stručnjaci su svesni koliko čovek lako donosi loše odluke ako ga pogodimo u emotivnu žicu i zato smisleno prave svoje kampanje da izazovu emociju koja će nas navesti da glasamo za njih ili da kupimo njihov proizovd.

Da bismo racionalno doneli odluku, moramo da sednemo sami sa sobom, uzmemo papir i olovku i zapišemo sve „za“ i „protiv“ neke odluke. To će nam omogućiti da imamo kantar kojim ćemo da merimo na koju stranu će naša odluka pasti.

Takav jedan kantar će još bolje funkcionisati ako nakon donošenja odluke sačekamo bar 48 sati pre nego što odluku ozvaničimo; tada će emocije splasnuti i jasno ćemo videti da li bi nešto trebalo uraditi ili ne; marketing stručnjaci su takođe svesni toga i zato vam kažu: „ako pozovete omdah…“

Kada donesete racionalnu odluku znaćete zašto ste tako postupili, i kada dođete u situaciju da uradite nešto što ne bi trebalo, lakše će vam biti da to izbegnete ako se budete setili zbog čega ste nešto zapravo prestali da radite.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa