Kako napraviti raspored koji nam odgovora

Nikada nisam voleo kada sam bio vremenski ograničen. Sat koji otkucava i govori mi kada bi nešto trebalo da završim mi je uvek stvarao napetost.

Još jedna stvar koja mi je žestoko išla na živce je raspored, verovatno zato što sadrži tu vremensku komponentu.

Mislim da sam prvi put napravio raspored u ekselu kada sam bio na fakultetu. Hteo sam da napišem roman i da spremim ispite, pa sam uvideo da je neophodno da napravim raspored koji će diktirati šta i kada radim.

Ljudska bića su prilično beskorisna kada nemaju raspored, ali su još gora kada kada naprave loš raspored. U stanju smo da napravimo takav raspored kakvog ne bismo napravili ni najgorem neprijatelju.

Taj moj, prvi, raspored, bio je baš takav. Programirao sam čitav svoj dan kao da sam u školi, ili na pokretnoj traci, ali nisam ostavio ništa vremena za odušak. Svaka moja aktivnost bila je programirana u minut i ako bih zakasnio samo sa jednom od njih čitav moj dan bi zajedno sa mojim raspoloženjem otiašo u propast.

Ako ste ikada pravili raspored i ako ste napravili baš takav, onda znate kuda to može da vodi; nakon deset minuta ćete dići ruke od svega i otići na fejsbuk.

Nakon nekoliko neuspelih pokušaja, odustao sam o pravljenja rasporeda i mislio sam da ću uspeti da postignem šta god poželim bez unapred isplaniranog dana; prevaario sam se; pisanje romana se oteglo duže nego ikada.

Tada sam shvatio da koliko god ne volim raspored ipak moram da ga napravim i da uskladim sa obavezama koje imam na poslu i kod kuće; moram da ga napravim tako da mi odgovara i da u njega stavim više aktivnosti koje će mi prijati od onih koje moram da otaljam; jer svi moramo nešto da otaljamo.

Kako bi trebalo izgleda dobar raspored?

Pored toga što mora da nam prija, dobar raspored mora da ispuni još nekoliko uslova:

  • moramo znati šta želimo da postignemo, odnosno moramo znati naše ciljeve
  • moramo znati naše prioritete.
  • moramo ostaviti vremena za odušak; ne smemo biti sami sebi tirani

Cilj ne nešto što će vam biti kao zvezda vodilja. Bilo da želite da položite ispit, ili da napišete roman, ili da prekopate baštu, kada imate jasan cilj lako pronalazite sredstva i vreme za njihovo postizanje; biće vam lako da pojedete slona kog ste spremili sebi za večeru.

Kada postavite ciljeve, odaberite 3 koja su vam najvažnija i stavite ih prve na raspored; odredite prioritete.

Svakod dana se probudimo sa izvesnom doze snage volje i kako dan odmiče veća je verovatnoća da ćemo nešto ostaviti za sutra. Stoga, stvari koje su bitne i koje su teške, koje zahtevaju mnogo sange volje, stavite prvo u raspored i posvetite im se dok ste odmorni i orni za težak posao.

Kada ste odredili tri najvažnija zadatka koja ćete u toku dana obaviti, stavite u raspored neki vid zabave ili ležernih aktivnost koji će vas osvežiti i napuniti pozitivnom energijom; kao što sam rekao – nemojte biti tiranin prema sebi.

Ako niste navikli da radite po rasporedu, u početku ćete verovatno uspeti da postignete 50% posto vašeg rasporeda ili manje. Ne očajavajte, ili raspored nije dovoljno dobar ili jednostavno morate da se naviknete na njega.

Ako raspored nije dobar, probajte da premestite neke stvari; analizirajte šta ne funkcioniše i korigujte po potrebi.

Zapitajte se da li izvesne stvari ne funckionišu na dnevnoj bazi ili je taj dan bio izuzetak jer se desilo nešto nepredviđeno što je omelo vaš plan.

Vremenom, uspećete da postignete 70% ili više. Nije 100% i retko kada ćete postići 100%, ali morate priznati da je to daleko više od 0%.

Gledajte da svakog dana budete za 1% uspešniji i za godinu dana možete daleko da dogurate.

Kako izgleda moj raspored?

Ja sam na svom rasporedu radio godinu dana i sada konačno mogu da kažem da sam zadovoljan njime; mogu da postignem sve što je bitno za moju karijeru pisca, imam vremena za vežbanje i porodicu, iako radim u školi kao nastavnik engleskog.

Da bih uspeo sve da postignem morao sam da se odreknem nekih stvari poput društvenih medija, ali nije mi mnogo zbog toga žao. Mnogo se bolje osećam kada komuniciram sa svetom kroz svoj blog nego kroz fejsbuk; na kom, paradoksalno, šerujem svoj blog.

Moji prioriteti su pisanje, zdravlje i porodica.

Ciljevi su mi da budem uspešan pisac, da budem zdrav i vitalan starac, i da budem dobar muž, otac, sin, brat…

Ponekad ne uspevam u svojim ciljevima, ali to ne znači da bi od njih trebalo da odustanem već da pronađen načina da poboljšam svoje rezultate.

Ovako izgleda moj raspored tipičnog radnog dana, kada imam najviše časova u školi:

Subota i nedelja su dani kada sam najviše zauzet jer radim u privatnoj školi i pošto deca subotom i nedeljom ne idu u državne škole, dolaze čitav dan kod nas. SE, GE su časovi u školi, a ostatak vam je jasan.

Ovako izgleda moj vikend, koji inače pada utorkom i sredom:

Iako je sve strogo vremenski određeno, ponekad pisanje romana završim ranije jer ispunim dnevnu kvotu od 2000 reči, pa pređem na pisanje bloga i oslobodim popodne za neke druge aktivnosti.

Jednom ili dva puta mesečno provodem čitav u Wenzhou, pa blog pišem u autobusu na putu do tamo, ili u povratku.

Ponekad čitanje ubacim pred spavanje, nakon što Nataši pročitam priču za spavanje ili poglavlje romana koji joj čitam (trenutno je Hari Poter u pitanju i verujem da će biti još dosta dugo).

Većina stvari koje se nalaze u rasporedu mi izuzetno prijaju i neke moram na silu da prekinem ne bih li prešao na iduće i ne bih li uspeo sve u toku dana da uradim što sam isplanirao.

Nadam se da će vam ovaj članak biti od pomoći i da ćete uspeti da napravite raspored koji vama odgovara i da postignete svoje ciljeve i budete zadovoljno vašim životom.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa