Kindle

Iako će ovo da zvuči kao reklama, moram reći da je u pitanju krajnje dobrovoljna reklama.

U svetu u kom živimo digitalne uređaje merimo na osnovu toga koliko različitih stvari mogu da obave.

Sat je nekada služio da pokazuje vreme, a neki su eventualno mogli da pokazuju datum ili su imali i štopericu, mada je štoperica često bila uređaj za sebe.

Današnji, pametni, satovi rade sve osim što pokazuju vreme; mere puls, dubinu sna, na njima možemo da obavimo telefonski poziv, slušamo knjige, muziku, i mnoštvo nekih drugih stvari koje nisu karakteristika klasičnog sata.

Isti slučaj je i sa telefonom. On je nekada služio da bismo putem njega razgovarali, ali danas to najmanje radimo i moglo bi se reći da za postoji aplikacija za sve što nam padne na pamet.

Između ostalog, na telefonima mogu da se čitaju knjige i ja sam mnoštvo knjiga upravo pročitao na telefonu.

Ali, nije to to, neki bi rekli. I nije. U pravu su.

Pored onog klasičnog – da da bi knjiga trebalo da može da se pomiriše; da nije isto u rukama držati knjigu i parče tehnologije; da bi knjiga trebalo da može da se lista… postoje još neki problemi, a tu pre svega mislim na konstantno ometanje pri čitanju jer svaki put kada bi mi stigla neka notifikacija, odvratilo bi me bar 5 minuta od čitanja, ako ne i više.

Drugi problem povodom čitanja knjiga na telefonu jeste da sve te aplikacije na njemu odvraćaju pažnju. Pošto sam mnoštvo knjiga čitao na engleskom, ukoliko bi mi se desilo da ne znam neku reč, internet pregledač bi mi uvek bio pri ruci, što bi značilo još nekoliko desetina minuta surfovanja po internetu čak i nakon što bih pronašao značenje nepoznate reči ili pojma; kad sam već tu, da još nešto proverim i tako u nedogled.

Treći problem čitanja na telefonu je što taj ekran ili blješti u mraku da me oči peku što me je činilo da se brzo umaram i odustajem od čitanja, ili se na suncu ništa ne vidi ukoliko se desi da čitam napolju. I tako nešto je stvarno frustrirajuće pa sam poslednjih nekoliko godina proveo mnogo vremena slušajući knjige umesto čitajući ih.

Audio knjige su odlična stvar, ali je izbor knjiga ograničen isključivo na engleski jezik, a postoje neke knjige na srpskom koje bih hteo da pročitam, ili opet ili po prvi put, a nisam mogao.

Znao sam dosta dugo da postoji nešto što se zove kindle, ali mi je nekako bilo glupo da dajem pare za uređaj koji može da obavlja samo jednu stvar, a ta jedna stvar u kojoj je on dobar je listanje knjige; kindle je toliko spor da ne može bilo šta drugo da učini.

I razmišljao sam dugo da li da kupim kindle ili tablet, i tablet mi se uvek činio privlačnijim jer bih na njemu mogao da radim koješta još, ali to je upravo bio i argument protiv kupovine tableta, jer tablet nije ništa drugo nego nezgrapni telefon na kom sve izgleda veće, pa je na njemu mnogo lepše gledati jutjub.

Na kraju sam prelomio i kupio kindle i zaljubio se na prvi pogled.

Čitati na kindlu zaista pruža sličan osećaj čitanju prave pravcate knjige, pre svega jer ekran ne blješti. Taj ekran je rađen potpuno drugom tehnologijom i kada se usresredite samo na njega on izgleda kao list papira knjige.

Postoji i na kindlu mogućnost da se upale LED svetla koja pomažu pri noćnom čitanju, i ta svetla čak ne blješte vama u oči nego su usmerena na ekran umesto iz ekrana, ali ih ne koristim jer ona ubaju taj osećaj da čitate knjigu. Umesto toga, na kindlu noću čitam pod lampom, kao što bih čitao i pravu knjigu.

Velik je taman toliko koliko i džepno izdanje knjige, ali kada čitate Braću Karamazove, koji u džepnom izdanju ne bi mogli da stanu ni u ranac, a kamo li u džep, kindle ne menja svoj obim.

Najviše od svega mi se sviđa baš to što je spor, pa sam internet pregledač koji se u njemu nalazi jednom pokrenuo i nikad više.

Kindle je, iako pruža potpuni doživljaj knjige, mnogo više od knjige; on je čitava biblioteka jer u njega možete bez problema strpati nekoliko hiljada knjiga, a da biste sve njih pročitali mora baš mnogo vremena da provedete čitajući.

Neke knjige nisu baš najbolje dizajnirane; slova su mala, prored mali, font ne baš najbolji pa je čitanje neprijatno za oči, i takve knjige mogu da vas odvuku od čitanja, ali na kindlu sami podesite veličinu slova, imate nekoliko različitih fontova u izboru, i možete da namestite i prored i margine, a čak možete i da okrenete tekst za 90 stepeni i da vaše čitanje učinite prijatnijim.

Može sve to i na tabletu, tačno je, ali tablet blješti i kada čitamo na njemu pre spavanja, plava LED svetlost remeti kvalitet našeg sna pa se čitanje na takvim uređajima ne preporučuje, dok kindle, baš zato što nema LED ekran, nema takav uticaj na naše oči.

Toliko mi se sviđa čitanje na kindlu da sam obustavio pretplatu na Scribd jer audio knjige definitivno neko vreme neću slušati.

Kao što sam rekao, ovo zvuči kao reklama, ali niti sam plaćen da pišem ovaj tekst, niti ću imati bilo kakve koristi ako vi preko mog linka kupite kindle, kog čak neću ni ostaviti. Ovaj tekst sam napisao prosto jer sam oduševljen doživljajem kog pruža ovaj uređaj, glavni junak ovog teksta, i koji je promenio moje mišljenje o tehnologiji jer sad mislim da je nekad je opravdano i poželjno da uređaj obavlja samo jednu stvar, posebno ako je obavlja najbolje moguće.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa