Audio knjiga

Jedan od rastućih trendova 21. veka su audio knjige.

Iako su audio knjige postojale u 20. veku nisu bile vrlo praktične; morale su da budu skraćivane da bi stale na dve strane audio kasete, ili na CD; često je bilo neophodno kupiti čitav set kaseta ili CD-ova, produkcija je bila skupa, kako sa proizvođača tako i za publiku.

Tehnloški razvoj doneo nam je pogodnost da audio knjige možemo da snimamo kod kuće, u improvizovanim studijima, da ih ne skratimo ni za jednu reč i njihova cena je prilično niska kada se uzme koliko je trud uložen u prodikciju.

Pre svega nekoliko godina audio knjige su mi bile smešne. Mislio sam ko još može da sluša nekog kako mu čita knjigu? Zašto bi neko to radio? Zar nije lakše i bolje uzeti knjigu i čitati je kao čovek?

Tada još uvek nisam bio svestan da su priče ono zbog čega čitamo; da su priče nešto što nam se nalazi u DNK, i da ćemo uvek drage volje slušati interesantnu priču, bez obzira u kom obliku ili mediju nam dolaze.

Priče su tuđa iskustva sa kojima saosećamo i učimo iz njih.

Kada sam se pre tri godine preselio u Peking po prvi put sam se susreo sa nečim što se na engleskom kaže commute, ondosno putovanje na posao. Za razliku od Kule, gde se sa jednog kraja na drugi biciklom može doći za 15 minuta, u Pekingu se u proseku provodi 60 minuta u metrou, ili znatno više ako baš nemate sreće.

Mojih 90 minuta je trebalo korisno potrošiti. U Peking sam poneo svega nekoliko knjiga sa sobom i pročitao sam ih za svega nekoliko dana.

Tada sam odlučio da se pretplatim na Scribd, što mu dođe kao online biblioteka, ili Netflix za knjige, i pokušao sam da čitam knjige na svom telefonu.

A onda sam shvatio da mogu mi u pretplatu ulaze i audio knjige. Još uvek sam bio skeptičan povodom njih, ali sam odlučio da se okušam. Moja prva audio knjiga bila je Norveška Šuma – Haruki Murakami.

20-ak sati knjige sam preslušao za nedelju dana. Slušao sam u metrou, dok sam prao sudove, dok sam se tuširao, dok sam radio bilo šta mehanički.

Zatim sam uzeo sledeću, i sledeću i sada sam se pretvorio u pravog zaljubljenika audio knjiga.

Kao i sve drugo, audio knjige iziskuju izvesnu dozu prakse. Ne možete odmah sesti i slušati je satima. Za početak pokušajte 15 minuta ili 5, ako vam baš ne ide.

Jednom kada se naviknete da slušate priču biće vam teško da se vratite na tradicionalno čitanje.

Ukoliko želite da se okušate u slušanju audio knjiga, registrujte se na Scribd preko ovog linka i dobićete 2 meseca besplatne pretplate.

P.S.

Knjige su uglavnom na engleskom.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa