Treća nedelja bez opcionalnih tehnologija

Polako već ulazim u treću nedelju bez opcionalnih tehnologija i ono što na prvi pogled mogu da uočim jeste da uopšte više nemam potrebu za njima, a niti mogu da uhvatim samog sebe kako posežem za telefonom bez ikakvog razloga.

Koncentracija mi se prilično popravila (ali i dalje ne vidim greške u kucanju), mogu duže da bude fokusiran na jedan zadatak, bez potrebe da skrenem pažnju na nešto drugo ili da se odmaram. Umor osećam tek na kraju dana.

Sve manje vidim potrebu da ponovo aktiviram svoj instagram profil jer ne vidim da sam nešto propustio (Sanja mi prenese sve što mi je bitno sa našeg poslovnog profila), niti imam osećaj da sam manje povezan sa drugim ljudima.

Društvene mreže nam stvaraju lažni osećaj povezanosti jer smo u prilici da vidimo fotografije i priče koje drugi dele na svom bilbordu, ali, to što znamo gde je neko bio i šta je radio, ne znači da smo na bilo koji način povezani i sprijateljeni. Prijateljstva se učvršćuju razgovorom i zajedničkim aktivnostima.

S druge strane, društvene mreže mogu da budu odlična platforma za našu umetnost i upravo bi ih tako trebalo koristiti, da pomognemo onima kojima možemo da pomognemo, a da pritom mogu lako da nas pronađu. Tako da, ako ikada budem vratio svoj instagram profil, on će upravo tome da služi.

Što se jutjuba tiče, još prošle nedelje nisam video potrebu da gledam vlogove, i pauze između časova u školi sam koristio da se stvarno odmorim od tih časova ne radeći ništa i nastaviću sa tom praksom.

Jutjub je odličan izvor korisnih informacija i, barem kada sam ja u pitanju, koristiću ga isključivo za to, a zabavu ću da pronalazim na drugim mestima.

Iako mislim da je moja psihička zavisnost od tih opcionalnih tehnologija potpuno iščezla, neophodno je da prođe još neko vreme bez njih, kako bih dodatno učvrstio principe po kojima ću postupati kada je uptreba ovih tehnologija u pitanju, i kako se ne bih neprimetno vratio na staro, baš kao što sam se i prvi put navukao na njih.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa