Psihička zavisnost

Drugi dan kako ne koristim opcionalne tehnologije, pre svih instagram i jutjub, i ne mogu da ne primetim sličnost sa ostavljanjem cigareta.

Znam da mi nešto fali, osećam neku glupu prazninu, ruka mi nekako sama poseže za telefonom, i kad shvatim da na mom telefonu ne postoji aplikacija instagrama ili jutjuba, razočaram se i osećam blagu napetost.

Da stvar bude gora, svestan sam činjenice da samo radim dobro sebi, ali moj mozak je željan dopamina kog proizivodi svaki lajk ili komentar (sigurno nije željan negativnih komentara, ali oni su nuspojava).

Vrlo je zanimljivo kako su vlasnici društvenih mreža programirali svoje aplikacije da izazivaju ovakav vid psihičke zavisnosti. Ako mislite da je tako nešto slučajno, toplo preporučujem knjigu Digitalni minimalizam u kojoj je u mnogo više detalja objašnjeno kako su društvene mreže u saradnji sa pametnim telefonima postale mašine za krađu, a kasnije prodavanje naše pažnje.

Nedvojbeno, društvene mreže imaju svoju pozitivnu stranu, poput mogućnosti da ostanemo u toku sa dešavanjima naših prijatelja i rodbine, ali po koju cenu? Po cenu toga da će naša pažnja biti kidnapovana jednom kada se na njih nakačimo i da ćemo mimo naše želje i volje provesti mnogo vremena piljeći u ekran.

Jutjub može biti vrlo korisna alatka, bilo da ste neko ko stvara sadržaj za jutjub ili neko ko konzumira taj sadržaj, ali njihove konstantne preporuke sličnog sadržaja mogu da nas uvuku u vrzino kolo iz kog je veoma teško izaći. Još uvek nisam testirao ovu ekstenziju za chrome, jer mi je jutjub blokiran još 97, dana, ali u opisu piše da je svrha ovog dodatka da blokira preporučene snimke, jutjub početnu stranicu, komentare, i šta god odaberete.

Druga korisna aplikacija koja može biti od pomoći je freedom. Ova aplikacija služi da blokorate određeni sadržaj u toku dana, i radi na svim platformama. Ni nju još uvek nisam testirao, ali ću definitivno da je testiram kada završim ovaj detoks.

Iako postoje vidljivi znakovi skidanja sa ovih zavisnih aplikacija, ono što mogu da primetim u toku ova dva dana jeste da sam primetno manje nervozan, posebno u školi, gde sam imao običaj da između dva časa listam instagram, jer šta bih drugo radio za tih desetak minuta?

Druga stvar koju sam primetio jeste da odjednom imam mnogo više vremena, s kojim još uvek ne znam šta bih tačno radio, ali za početak mi je dovoljno da neko vreme sedim i ne radim ništa; da prosto postojim.

Ono što bi u to slobodno vreme trebalo da uvedem jeste neki vid „zanata“ neku veštinu koji bi trebalo da razvijam, a koja ne podrazumeva upotrebu tehnologije, iako je to praktično nemoguće, jer zaista mislim da je najbolji način da se nauči bilo koji zanat ili bilo koja veština upravo jutjub.

Dok ne budem našao adekvatan zanam van mreže (ovog momenta mi se nameće klavir), nastaviću sa intenzivnim čitanjem knjiga, pisanjem, montiranjem videa, što su takođe zanati, ali svi oni podrazumevaju veći pristup digitalnoj tehnologiji; potrebno mi je nešto ovozemaljsko.

Još jednom moram da napomenem da nisam protivnik tehnologije. Štaviše, ja sam veliki zaljubljenik u tehnologiju i mogućnosti koje nam ti alati pružaju nikad ne prestaju da me oduševljavaju, ali mora se postaviti jasna granica između tehnologije koju koristimo da bismo unapredili život i tehnologije koja koristi nas da bi neko zaradio novac.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa