Nemojte očekivati ništa

Kako Geri Džon BIšop kaže u svojoj knjizi, Unfuck Yourself, najbolje je ne očekivati ništa.

Nisam siguran da knjiga postoji na srpskom, ali englesku verziju možete slušati i čitati na Scribdu, a ako se registrujete putem ovog linka, dobićete dva meseca besplatne pretplate na Scribd.

Elem, knjiga sadrži mnogo praktičnih saveta za život, ali gore pomenuti je definitivno najjače odjeknuo mojom glavom.

Očekivanja su, po Geri Džon Bišopu, izvori svih razočaranja, svađa i osnovnI razlog zašto odustajemo od onoga što činimo.

Kada promenimo ishranu, počnemo sopstveni biznis, napravimo YouTube kanal, počnemo blog, napišemo knjigu, uđemo u novu vezu, upoznamo nekog… nešto očekujemo da se desi i najčešće to što očekujemo se ne desi.

Očekivali smo da ćemo skinuti 10 kilograma, skinuli smo samo 7 i sad smo nezadovoljni; očekivali smo da ćemo steći slavu na YouTube-u, a nismo; očekivali smo…

To ne znači da ne treba da planiramo i imamo ciljeve u životu, već jednostavno da ne očekujemo ništa jer očekivanje nije ništa drugo nego predviđanje ishoda, a mi smo veoma loši u predviđanju.

Najbolje je postaviti cilj, odrediti neophodno korake ka dostizanju tog cilja, ne očekivati ništa, već raditi korak po korak. Ako na nekom koraku padnemo, ustanemo i nastavimo dalje ili promenimo strategiju kada shvatimo da ova ne funkcioniše.

Trebalo bi uživati u procesu, u svakom koraku kog preduzimamo, umesto da živimo u našim nerealnim očekivanjima koja će nas pre ili kasnije izneveriti.

Očekivanje će nas definitivno dovesti do frustracije, a sva ta frustracija sigurno neće promeniti ishod odnoga što radimo.

Stoga, ako želite da napišete roman jasno je da morate da sednete i da pišete svakog dana, ali nemojte očekivati da će taj roman da bude bestseler, da će biti pretvoren u neki holivudski blokbaster, da će… nemojte očekivati ništa od njega.

Ako vam činjenica da ćete kroz neko vreme imati napisan roman nije dovoljna, nemojte ga ni pisati.

Isto tako, ako želite da vodite YouTube kanal ili blog, nemojte očekivati slavu, nemojte očekivati stotine hiljada pratilaca i čitalaca, već sedite i svakodnevno proizvodite materijal kojim ćete popuniti vaš blog odnosno YouTube kanal.

Ako vam činjenica da ćete kroz neko vreme imati mnoštvo materijala koja nekome može da bude od koristi nije dovoljna, onda nemojte ni počinjati taj posao već radite nešto u čijem ćete procesu uživati bez obzira na ishod.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa