Promaja

Stojim u dvorištu vrtića i čekam vaspitačicu da bih mogao da joj ostavim dete na nekoliko sati, jer tome vrtići služe. Dete je društveno koliko i ja pa se držimo jedno drugog dok ostali trče po dvorištu ili ćaskaju, ili pak pilje u svoje telefone.

Ja, s druge strane, stoijim i piljim u njih.

Jedno od ove dece koja su trčala naokolo je prilično gojazno, baš kao i njen otac, koji je u nedostatku nekoga s kim bi pričao čačkao svoj telefon. U te što čačkaju telefone je lako piljiti.

Ne mogu, a da ne gledam na sve te gojazne ljude sa sažaljenjem, jer znam šta je uzrokovalo gojaznost, a isto tako znam i kako da se toga reše. Posebno mi je žao dece. Ali takođe znam da im je džaba sve govoriti jer dok sami ne odluče, uvek nađu izgovor.

“Nemoj da trčiš, razbolećeš se,” reče otac, gurnuvši ruku ispod njene majice ne bi li opipao njena leđa i uverio se da li su mokra.

Kakvo glupo ubeđenje, da možeš da se razboliš od trčanja. Nije to toliko od trčanja. Sve vuče koren iz te promaje. Od promaje se razboliš jer hladan vazduh struji po tebi toplom, ako si još pride mokar, kao što je to bio slučaj sa njom, e onda si ti baš nadrljao.

Nijedna studija ne može da potvrdi uticaj promaje na zdravlja, ili sturajnje hladnog vazduha, ali mi i dalje živimo u tom ubeđenju da je promaja kriva za naše zdravlje. Ne loša ishrana, koja je u njihovom slučaju evidentna. Ne nedovoljno fizičke aktivnosti od koje se plašimo. Ne nepravilan i nekvalitetan san . Ne stres na poslu, stres kod kuće, stres na društvenim mrežama… Ne nedovoljno rada na sebi… Jok.

Ništa od toga nije bitno. Promaja je kriva za sve.

Kad vidiš sve to i kad si bio negde gde promaja, gola prsa i goli tabani, nisu uzrok bolesti, ne možeš a da se ne zapitaš s kojim sve drugim, glupim uverenjima živimo, a da ih nismo ni svesni?

Nema leba bez motike? Ako ne radiš ništa fizički to je kao i da ne radiš? Zaboravi na sve poslovi koji nisu fizički teški?

Sve u svoje vreme? Kao da je neko nekada zacrtao kad ćeš ti da radiš nešto? Nemoj da ti padne na pamet da sa 30 i kusur odlučiš da učiš da voziš rolere? Da obuješ patike i trčiš? Sa 60 da upišeš fakultet, učiš strani jezik, naučiš da koristiš računar? Ni slučajno!

Nemam ja više živaca za to! Ono VIŠE indikuje da si nekad imao, al se nadovezuje na ono prethodno, sve u svoje vreme,  i jasno govori da u stvari nećeš da se posvetiš nečemu, jer to nešto iziskuje izlazak iz komfor zone i određeni posao koji se tebi ne obavlja.

Besan auto. Određeni automobili su besni jer imaju besne vlasnike koji su do sredstava da bi priuštili taj automobil, navodno, došli na sumnjiv način.

Nekad je sve to bilo bolje… ta mi je omiljena. Ovo vreme u kom živimo jer sranje, ali nekad je sve bilo bolje. A onda shvatiš da postoje ljudi koji kažu da su devedesete bile bolje… Hajde molim te.

Sve te “izreke”, fraze i poštapalice bi trebalo dobro preispitati i utvrditi da li zaista postoje opipljivi dokazi za njihovu validnost ili je to nešto u šta verujemo da bismo lakše prihvatili sopstveni neuspeh i nedostatak volje da bilo šta preduzmemo, al’ ko još ima živaca za to?

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa