Šta je kritika

Da li postoje ljudski odnosi bez kritike? 

Kada je kritika upućena na tvoj račun, trebalo bi da znaš da kritika ne govori ništa o tebi već o percepciji onog koji te kritikuje, odnosno kritici nečega što si ti uradio ili si propustio da uradiš.

Ako uvek postupaš ispravno, nemaš zbog čega da brineš jer znaš da si uradio sve što je trebalo i kako je trebalo. Zato je važno znati šta je ispravno i postupati ispravno.

Ljudi će te kritikovati kada ne ispuniš njihova očekivanja. 

Ako kritika izostane može biti da niko ne očekuje ništa od tebe, što je znatno lošije nego ne ispuniti nečija očekivanja jer znači da su te odavno otpisali.

Drugi razlog zašto kritika izostaje je zato što si uradio upravo ono što su očekivali. Ali, ni to nije baš najbolje jer ispuniti tuđa očekivanja često znači raditi nešto u njihovu korist, a nije istina da baš svaki tvoj postupak mora biti u korist drugih. Nekad si dužan da se staraš za sebe, a ne samo za njih.

Zato, umesto da te kritika pogađa, doživi kritiku kao način da saznaš šta drugi očekuju od tebe, a da li ćeš ispuniti ta očekivanja ili ne je nešto što bi sam trebalo da odlučiš.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa