Pisanje romana – Dan 112.

Dobar deo današnjeg vremena kog sam posvetio pisanju proveo sam pokušavajući da vidim da li zaista mogu da ugradim novu priču u postojeći prvi draft romana.

Odgovor je bio da mogu, ali bi tada ta priča preuzela čitav roman i potencijalno izgurala priču koja trenutno glavna, a to je nešto što, pre svega, ne želim, a drugo što mi se ne čini ispravnim i mislim da je greška izgurati jednu priču koja ima dobar potencijal, nakon što se izvrše određene ispravke, da bi na njeno mesto došla priča koja je već bila napisana do pola, ali nije imala ni blizu toliki potencijal kao ova.

Tako da sam odustao.

Ispraviću grešku koju sam napravio pišući prvi draft, i priča će dobiti potpuno novi, kompaktan oblik koji će zadovoljiti moje kriterijume, jer to je na kraju bitno.

Danas sam završio drugi draft prvog poglavlja.

Najveća razlika između prvog i drugog drafta je što dok pišeš prvi draft cilj ti je da ideš napred i pravilo je da se ne osvrćeš i ne ispravljaš ništa, dok pišući drugi draft ne ideš dalje dok ne osetiš da poglavlje zaista predstavlja jednu malu, ali koherentnu celinu.

Siguran sam da će to poglavlje proći kroz mnoge stilske i lingvističke promene u narednim draftovima, ali kada je u pitanju propovedački okvir, kada je reč o onome što se događa u poglavlju, ovog trenutka mi deluje da je završeno.

Ono što je još karakteristično za drugi draft je da jasno znaš šta se događa u budućnosti i onda imaš priliku da ugrađuješ dodatne uzroke budućih događaja i na taj način dodatno povezuješ priču u celinu.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa