Pisanje romana – Dan 77.

Još 1000 reči je napisano. Granica mojih kapaciteta za pisanjem je uspešno pomerena. U fitnesu se to kaže “progressive overload”, odnosno postupno povećanje tereta, kada malo po malo povećavaš teret kog dižeš. Veći teret znači veći napredak mišića, što zauzvrat donosi mogućnost da se dodatno poveća teret, dok se ne dostigne neki maksimum.

Možda je ovo velika lekcija za mene, možda još uvek nisam dostigao maksimum kapaciteta kada je u pitanju moje pisanje. Možda bi još uvek trebalo da dižem granice napisanih reči svaki put kada se neko duže vreme budem osećao komforno na jednom broju.

Prethodnih 70 i nešto sitno dana kada sam pisao po 500 reči, ne mogu da kažem da mi je svaki put bilo komforno, ali prethodnih 30-40 puta sigurno jeste.

Što znači da bi možda trebalo uvesti pravilo da ako budem uspeo da pišem 40 dana zaredom bez većih poteškoća, to znači da sam adaptiran na određen broj reči.

Seansu pisanja bi trebalo doživljavati upravo kao trening u teretani. U teretani se grade mišići, izdržljivost, fleksibilnost, kondicija, a u toku pisanja se gradi priča, koja ima svoje elemente. 

Vođen tom analogijom znam da je trening dobar ako se nakon njega osećaš svežije nego što si se osećao pre početka. Ako preteraš, imaćeš upalu mišića, rizikuješ da se povrediš i da se sutradan ne vratiš na vežbalište. 

Potrebno je naći optimalan broj reči koje ću napisati u toku jednog dana, te reči bi trebalo da nadograđuju priču, a ne da je razgrađuju, i poslednjih 20% bi trebalo da dođu teže nego prvih 80%, ali čak i kada ispunim normu, moram da budem siguran da postoji još uvek reči u mom bunaru, kako bih na njih mogao da se nadogradim sutra, jer ako budem iscrpio bunar, rizikujem veliku pauzu.

Sigurno će biti potrebno još mnogo pokušaja i pogreške, još mnogo finog štelovanja, pre nego što zaista budem otkrio moj kapacitet, koji očigledno ima sposobnost rasta i možda je baš u tome čar svega; igrati se s kapacitetima, pomerati granice, učiti.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa