Pisanje romana – Dan 74.

Promene nikada ne dolaze same i to je često dobra stvar.

Naime, pored toga što sam odlučio da poduplam svoju produktivnost, pa da sa 500 reči pređem na 1000, što je velik zadatak, ali sudeći na osnovu iskustva u toku prva dva dana, ne i neizdvodljiv.

Druga velika promena dogodila se nekoliko dana ranije i tiče se moje ishrane. U petak smo Sanja i ja odlučili da pređemo, bar 30 dana, a verovatno i više, na karnivore ishranu, tj. da iz svoje ishrane izbacimo sve namirnice životinjskog porekla.

Za nekoga ko je godinama na keto i low carb ishrani, ova promena je već neki logičan sled događaja. Mnogi koji su duže vreme na keto ishrani i ne vide željene rezultate ili prosto žele da se okušaju u nečemu novom, prosto pređu na karnivor, odnosno mesnu ishranu.

Pored mnogih zdravstvenih benefiti ove ishrane, koja se bazira na mesu, jajima i mlečnim proizvodima (što masnijim), ona još pruža jedan nevoravatan mentalni fokus već nakon nekoliko dana; nakon što telo uđe u neku dublju ketozu, stanje u kom troši isključivo masti.

Mozak mnogo bolje radi na ketonima, to mogu da posvedoče mnogi koji su na keto ili karnivore ishrani.

Tako da mogućnost da bez problema napišem 1000 reči za 60 minuta, pripisujem jednim delom i promeni ishrane.

Treća, ne tako beznačajna promena, dogodila se takođe juče kada sam shvatio da je izašao update Scrivenera, softvera u kom pišem romane, i sve duže forme.

Izašla je verzija 3.0 za Windows platformu. Takva, nova, znatno bolja verzija postojie za korisnike Apple računara, još od 2016. godine, kada sam i počeo da koristim nešto stariju verziju ovog programa za Windows i svake godine, nama, korisnicima Windowsa, obećavana je verzija 3, koja je, eto, objavljena tek pre nekoliko nedelja.

Ne bih puno pisao o ovom softveru, ali ću naglasti da on olakšava život mnogim romanopiscima jer se dokument ne posmatra samo kao pisana reč, već se može podeliti na poglavlja, scene, scene u scenama iliti bitove, i na najsitnije činioce koje možete premeštati sa jednog mesta na drugo poput fotografija.

Postoji bezbroj prostora i načina za pravljenje sinopsisa, beleški, vremenske linije u kojima se odigravaju radnje. 

U stanju je da vas obavesti kada ste otkucali određeni broj reči tog dana, ili u određenom dokumentu.

Sve u svemu, jedan softer namenjen, pre svega, romanopiscima i kome se veoma radujem.

Stoga, jedan deo mog oduševljenja i lakoće pisanja u ova prva dva dana od kad sam odlučio da pišem 1000 reči u toku dana, pripisujem i ovom softveru.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa