Pisanje romana – Dan 67.

Noćas sam loše spavao, ali se to nije u velikoj meri odrazilo na pisanje.

Da, pisanje je imalo drukčiju notu nego inače, i išlo je nešto sporije nego inače, i moj um je bilo veoma lakše dekoncentrisati nego inače, ali sam ipak uspeo da završim 500 reči u dogledno vreme i ne samo da sam otkucao određeni broj reči, već sam imao prilike da se zaista saživim sa scenom i da shvatim šta svaki od likova u sceni želi, ali i da kreiram jedno veliko iznendađenje kojim će otpočeti dugački, drugi čin.

Poslednji put kada sam imao uspešan niz rada na romanu, a da to nije puko planiranje romana, smišljanje sinopsisa, likova i sličnog, već stvarno zapisivanje reči bilo je 2018, što znači da je prošlo pune 3 godine.

U međuvremenu jesam radio na raznim verzijama, ali nikada ne bih prešao 10 dana uzastopnog rada, i vrlo brzo bih odustajao, prosto jer priča nije bila dobra.

Sada, posle 60 i kusur dana aktivnog rada na romanu, uspeo sam da se prisetim koliko je zapravo sam proces pisanja najveća nagrada za svakog pisca.

Završiti roman je velika stvar i zadovoljstvo koje neko može da oseti tog trenutka kada otkuca čuveno “kraj”, je nemerljivo sa bilo čim u životu, ali pisati svakodnevno, otkrivati deliće slagalice, skupljati razne detalje koji se kao nekim čudnim mehanizmom vrte oko puke svakodnevice i ponekad sami po sebi uklapaju u priču i potiču sa mesta za koja bih se najmanje nadao da potiču, to je već zadovoljstvo za sebe.

Osećaj, da jedva čekaš da se probudiš samo da bi saznao šta ćeš novo danas otkriti u priči koja se pred tobom razvija kao klupko vunice te vrlo lako vrati i cipele dečaka koji je isto tako željno čekao da se probudi da vidi šta to svet ima da mu ponudi tog jutra.

Odrasli nekako zaborave da se raduju tim dragocenim momentima u toku dana, ali pisanje je jedan od najefikasnijih načina, meni poznat, koji može da ti vrati tu radoznalost i životnu radost; pisanje fikcije, pre svega.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa