Pisanje romana – Dan 66.

Stvaranje romana, ali verujem da važi i za stvaranje uopšteno, posebno ako je u pitanju dugačka forma, ili bilo šta drugo što se ne može završiti u jednom danu, poput pesme, slike, skulpture, muzičke kompozicije, pa do kompjuterskog programa ili arhitektonskog plana jedne građevine; stvaranje bilo čega je jedan veoma čudan zanat.

Malo je reći da sam juče došao do tačke od koje nisam znao kuda dalje da idem i jedan deo mene je već počeo da veruje da bez obzira što imam jasan plan za ovaj roman, bez obzira što vidim njegov kraj, i dalje nemam njegovu sredinu, a bez dobre sredine, roman je samo jedna nedorečena stvar.

I onda, kada se najmanje nadaš, dok ležiš u krevetu i čitaš knjigu čekajući san, stigne ti poruka na osnovu koje dobiješ ideju da u svom romanu promeniš jedan, potpuno sitan, i naizgled nebitan detalj, i toliko se raduješ tome, jer će taj detalj da upotpuni jednu sliku, taj detalj je upravo ono što je nedostajalo tvojoj slagalici.

Iako i dalje nemaš rešenje za čitavu priču, za čitavu slagalicu, srećan si što si našao taj delić, i s tom mišlju zaspeš, i šta se desi ujutro?

Ako ako imaš dovoljno sreće, probudiš se sa rešenjem za čitav roman.

Ali, nemoj me pogrešno razumeti, sreća nije dovoljna da bi se probudio sa tako nečim. Potrebne su još dve stvari.

Potrebno je da razumeš da je kreativni um kao površina stajaće vode; neke bare, na primer. 

Da bi jasno video odraz na njenoj površini ona mora biti mirna. Iako je voda stajaća, to ne znači da će njena površina uvek biti mirna. Nekada će je uznemiriti vetar, nekad će  neko baciti kamen samo da bi poremetio njen mir. Šta god da je uzrok njenog talasanja, tvoj posao je da se ne mešaš. Ne pokušavaj da je smiriš, nemoj duvati u suprotnom smeru, nemoj pokušati rukom da ispeglaš njenu površinu, stani sa strane, i čekaj da se smiri ili još bolje, otiđi negde drugo samo da bi se kasnije vratio i proverio da li je površina mirna.

Druga, veoma bitna stvar, kada je voda mirna, znaj da ti se rešenje neće pojaviti u jasnom obliku. Nekad će doći u obliku sna, nekada u obliku nekog događaja, nekad u obliku neke osobe, nečega što si pročitao, video, čuo, nešto na šta si nagazio.

Rešenje će obavezno biti tu, jednom kada se površina smiri, a tvoj zadatak je da naučiš da ga vidiš, da ga interpretiraš, da razumeš šta odraz u toj vodi pokušava da ti kaže i jednom kada u potpunosti budeš razumeo poruku, osetićeš to u svom stomaku, kao oštar bol upozorenja, kao strah, da tamo ne treba da ideš, jer je opasno, ali znaj da je to upravo mesto na koje bi trebalo da ideš.

Idi tamo gde te je strah da ideš jer jedino je to put kojim mnogi nisu pošli.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa