Pisanje romana – Dan 34.

Današnjih 500 reči sam napisao za manje od 30 minuta. Tako izgledaju dobri dani. Dani u kojima ne provedem 2 sata pripremajući se za pisanje, dani u kojima ne sumnjam u to što radim, dani u kojima odmah izjutra imam prilike da sednem da pišem.

Ustao sam u 6:05, sat vremena pre svih, skuvao kafu, obavio toalet, i seo da pišem. Ne znam kada sam tačno počeo da pišem, ali sigurno nisam pre 6:20.

U međuvremenu, ustala i je Sanja. 

U 6:47, brojač reči na softeru u kom zapisujem roman je pozeleneo. Što znači da sam imao 500 napisanih reči.

Daleko od toga da je to dobrih 500 reči i da sam završio taj deo romana jednom zauvek.

Postoji izreka na engleskom koja glasi: “Writing iz Rewriting”, i ne postoji način da se ovo prevede na srpski i da zadrži istu jačinu pa ga neću ni prevoditi.

Veoma je bitno završiti prvi draft, jer jednom kad imaš zapisanu priču od početka do kraja, stekneš utisak da si stvarno završio svoj roman, iako pravi posao tek dolazi.

Tada ćeš se vraćati kroz iste pasuse iste stranice iste rečenice, iznova i iznova, dok ih ne usavršiš ili dok ne odlučiš da ih odstraniš i jedno i drugo je sastavni deo procesa.

Ali zato, svakog dana, sedi i zapiši tih 500 reči, jer vidiš da ti nije potrebno mnogo vremena. Svako može da izdvoji 30-60 minuta za pisanje; bilo da imaš decu, posao, dva posla, i stotine drugih obaveza. 30-60 minuta se uvek lako nađe i ako postaviš pisanje kao prioritet, naći ćeš ih.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa