Pisanje romana – Dan 20.

U jednom svom intervjuu, na pitanje kako izgleda njegov radni dan, Dejvid Foster Valas kaže: 

“Provedem sat vremena pišući, i osam sati brinući što ne pišem.”

Ne znam da li je takav slučaj sa drugim piscima, ali je to definitivno moj slučaj. Dodao bih još da u danima kada ne pišem, provodem čitav dan brinući o tome.

Koliko to zdravo, ne znam, ali tako funkcioniše moj um.

Danas sam se jedva nateriao da pišem, a posle, nakon što sam uhvatio zalet, sam se jedva naterao da prestanem. Morao sam prestati. Znao sam da moram da prestanem, čisto da mi sutradan bilo lakše da počnem.

Moj roman je danas definitivno ušao u naderalizam. Znao sam da će ići tamo kad sam počeo da ga pišem i mislim da je razlog zašto sam imao problema da završim drugi roman upravo težnja da se opirem odlasku na mesta gde me roman vodi, opiranje nadrealizmu. 

Jednom sam doneo odluku da ću isključivo da se držim realizma, ali tu odluku je doneo moj razum, jer sam negde čuo, ili sam mislio da samo realistična dela mogu biti prava, i dobra, i svaki put kad bi me pisanje odvelo u neke nestvarne svetove, zaustavio bih se, obrisao napisano, i vratio se dobrom, starom, poznatom svetu.

To je bila laž. Kad pišeš, moraš naučiti da slušaš sebe. Ako ti podsvest kaže idi tamo, ima da ideš tamo, jer pisanje ne dolazi iz racia već iz podsvesti i zato je tako teško kontrolisati ono što pišeš.

Mnogi pisci kažu da njihovi likovi imaju neki svoj život, i da su oni samo puki zapisivači. Muze nisu ništa drugo nego vlastita podsvest pisca koja mu šapuće u uvo ono što se tamo odvija. 

Podsvest je svet za sebe. Imamo mu pristup dok sanjamo i dok pišemo. Drugih vrata teško da ima, možda uticaji određenih droga i meditacije, ali onaj pravi pristup podsvesti dolazi kad si duboko u pisanju, kada vidiš slike i čuješe glasove i zato kada ti podsvest kaže idi tamo, najbolje je da poslušaš i da ignorišeš sve što ti razum kaže. 

Razum kontroliše strah, u podsvesti živi čitav jedan svet koji je postojao davno pre svih nas.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa