Šta je sve moj posao?

Kao kreativac, jedan od problema s kojim se suočavam jeste da definišem sopstveni posao.

Šta ja to tačno radim? Šta sam dužan da uradim? Šta mogu da definišem kao rad, a šta kao razonodu? Da li postoji presek ova dva skupa ili se oni nikada ne dodiruju?

Da bih odgovorio na ova pitanja, moraću da krenem od onoga što moj posao nije – jednoličan.

Kada prođeš kroz obrazovni sistem, koji je, bar po ovom pitanju, manje-više isti širom sveta, onda znači da si tamo negde naučio da za tebe postoji neko radno mesto na kom ćeš da obavljaš određeni, verovatno prost i repetativan posao.

A, kada si kreativac, onda tvoj posao nije niti prost niti repetativan.

Konkretno u mom slučaju, ja piskaram, snimam, montiram, dijazniram vebsajt, dijazniram materijal za društvene mreže, usavršavam se i tako u krug i manje-više se sve se obavlja na računaru.

Ali, pošto se i zabava obavlja na računaru, najčešće, onda kada sednem za računar, ne znam da li sam seo da se zabavljam ili da radim i moj reptilski mozak često ide ka onom prvom.

Mislim da je osnovni razlog za tako nešto što ne znam šta je sve moj posao.

Kada bih te stvari uspeo jasno da definišem, onda bi mi bilo mnogo lakše da znam da li radim ili se zabavljam kada sam za računarom.

Na ovaj konkretno mislim kada gledam snimke na jutjubu. Nekada gledam da bih se usavršavao, a nekada iz razonode, ali kad mi je otvoren taj vebsajt nisam baš najsigurniji šta tačno radim.

U neku ruku, dobro je da posao nekada izgleda kao razonoda, ali ipak mislim da bi trebalo definisati svoje obaveze prema poslu kog obavljaš.

Jedan od metoda koji se često pokazuje uspešnim jeste da svakog jutra napravim spisak svega onoga što bi trebalo tog dana da uradim.

Nije čak ni bitno da li ću odraditi sve ta tog spiska, ali kada sednem za računar, ako pratim spisak, i ako križam ono što sam odradio, nemam tu zabunu.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa