Višak

Verovatno sam već dosadan sa ovim citatom, ali ću ga ipak opet navesti:

„Dobra knjiga se prepoznaje po onome što se u njoj ne nalazi, a na po onome što je u njoj ostalo.“

Tako nekako je to Hemingvej rekao.

Međutim, to ne važi samo za knjige.

Kao neko ko se bavi jutjubom, logično je da opsesivno konzumiram sadržaj kog možemo tamo naći. Možemo reći da se na toj platformi nalazi beskonačno videa, jer da od ovom momenta, pa do kraja života gledamo svaki video koji se tamo nalazi, nikada nećemo pogledati sve.

Ipak, vrlo mali procenat tih snimaka se može smatrati dobrim i vrednim pažnje, a razlog je upravo što početnici, uključujući i mene, još uvek nisu naučili da izbace sve što ne pripada jednom snimku, ili, pak, nešto kažu više puta.

Za ovih godinu dana snimanja jedna od važnih lekcija koju sam naučio jeste da kada sednem da montiram ne postoji nešto poput – previše snimaka. Drukčije rečeno, trebalo bi da snimim sve što se da snimiti iz svakog mogućeg ugla.

Ali, zato što sam nešto snimio, ne znači da to mora da završi u konačnoj verziji snimka. Štaviše, blizu 70% sadržaja ne završi u videu. Bilo da sam izbacio nešto jer smo napravili grešku, ili zato što jednostavno ne pripada snimku, ili zato što mi se u trenutku montiranja ne čini toliko dobro koliko mi se činilo dok sam snimao.

Teško je snimiti nešto za jedan dan i imati dovoljno dobrog materijala za montažu. Zato ne zameram, kako sebi, tako ni drugim jutjuberima kada u snimku završi neki, ne baš idealan klip, u kom su nam drhtale ruke, ili smo suviše brzo pomerili kameru ili smo nešto rekli na ne baš najidealniji način.

Veliki, holivudski filmovi, se planiraju godinama, snimaju mesecima, i montiraju opet, mesecima, ako ne i godinama. Teško je takmičiti se da timom ljudi i, u poređenju sa finansijama prosečnog jutjubera, beskonačnim budžetom, ali to nije razlog da ne uložimo maksimalno truda u produciranje našeg malog, kućnog projekta, na taj način da bude zanimljiv, poučan, dobrog tempa, prijatan za gledanje i slušanje, ili bar nešto od ova četiri.

Na našem kanalu, Sanja i ja snimamo recepte, nešto što ja zovem info snimcima, dok su to zapravo edukativni materijali, i vlogove.

Vlog je nešto lično, priče o nama, priče iz našeg života, i ovako izgleda moj poslednji pokušaj da napravim dobar vlog:

Ako čitate ovo na mejlu, kliknite ovde da biste pogledali.

Daleko od toga da je ovaj vlog idealan, ali to nije ni poenta, poenta je da nešto naučimo iz samog procesa stvaranja, i da to primenimo na sledeći, i na sledeći, i na sledeći…

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa