Savremeno doba u fikciji

Čitam jedan savremeni roman, Anxious People – Frederic Backman. Autor je poznat po romanu Čovek po imenu Uve.

Radnja apsolutno savremena. Pametni telefoni, društvene mreže, anksioznost modernog doba, fenomenalno opisano jedno vreme. Dok čitam, imam utisak da je to knjiga koju sam ja hteo da napišem, ali nisam umeo da se izrazim tako dobro kao što je Backman to uspeo.

Čitam, i pitam se, koliko je hrabro opisivati ovo doba, ne zato što ovo doba nije vredno opisivanja, već zato što će svet toliko drukčije izgledati za svega nekoliko godina da ćemo ga se jedva i sećati. Kao što u fusnotama moramo da imamo neka pojašnjenja kada čitamo Dostojevskog, moraćemo uskoro da imamo pojašnjenja za razne termine i pojave koje možemo naći u savremenim romanima.

Možda ne mi, nadamo se da ćemo se sećati tih stvari, ali oni koji sada ne znaju da čitaju i dohvate se ovog romana za nekih petnaestak godina će sigurno imati problema da razumeju mnoge od ovih stvari o kojima mi danas brinemo.

Pitanje je da li se savremeni romani pišu za sadašnjost ili za budućnost. Da li savremeni pisci mogu da uhvate ono metafizički, što je Šekspir mogao da uhvati, a da opet ostanu verodostojni svom vremenu.

To će vreme najbolje pokazati.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa