Različiti izvori

Nedavno sam shvatio koliko je bitno učiti iz različitih izvora.

U današnjoj kulturi postoji podela na one koji se drže isključivo tradicionalnog učenja, što podrazumeva obrazovne ustanove i biblioteke, i postoje ovi drugi koji uče isključivo na moderan način, što znači jutjub, onlajn kursevi, radionice, vebinari… sve onlajn, praktično.

Ne mogu da kažem koji je od ovih pristupa bolji, jer oba imaju svoje mane i prednosti.

Prednost tradicionalnog načina učenja jeste što često postoji jasan plan i program i utvrđeni koraci koje bi trebalo da pratimo kako bismo usvojili novo znanje, ali to ujedno može biti i mana tradicionalnog sistema, jer ponekad, neki od koraka nam neće ničemu služiti i moramo da ih naučimo da bismo mogli da dokažemo da smo završili kurs, tj. da bismo dobili sertifikat.

Kao na što na primer neko ko želi da se bavi dizajnom ili ilustracijama, mora da uči osnove preduzetništva, što podrazumeva mnogo matematike, a svi znamo da osobe sklone vizuelnim umetnostima nisu mnogo sklone brojevima i onda im to predstavlja poteškoće.

Onlajn kursevi su mnogo fleksibilniji i samim tim imamo mogućnost da ih prilagodimo sami sebi i da učimo samo ono što nam je konkretno potrebno, ali to je takođe i mana onlajn učenja, jer možda i ne znamo da nam je nešto potrebno, prosto jer nismo upoznati sa tim.

Kao kada ne nosimo naočari jer zapravo i ne znamo da su nam potrebne, i kada ih stavimo, imamo osećaj da smo progledali, i ako opet pokušamo da ih skinemo, tek tada ćemo primetiti koliko zapravo nismo videli.

Idealno je učiti iz mnoštva izvora i ne koristiti samo oblasti kojom se bavimo.

Kao neko ko se poslednjih godinu dana bavi jutjubom i videom, da ne kažem filmom, upao sam u zamku učenja isključivo iz jednog izvora, jutjub tutoriala. Ne kažem da su jutjub tutoriali loši, gledanje tutoriala je verovatno jedan od najkorisnijih načina da se provede vreme na toj platformi, i ako vas zanima video montaža, snimanje, video i audio oprema, na pravom ste mestu jer ćete moći da naučite šta god vas zanima (poznavanje engleskog jezika je od velike koristi u ovom slučaju).

Ne postoji škola za jutjubere, i samim tim ne možemo studirati i tako postati jutjuber.

Ono što postoji, i što nisam naveo gore kada sam pominjao dva izvora znanja, jeste samostalno izučavanje majstora.

Tako se nekada učio zanat. Neki klinac bi otišao kod kovača, bio šegrt, donosio mi alat, i pažljivo posmatrao i učio zanat.

Ako hoćeš da budeš jutjuber, onda bi trebalo učiti od majstora, ne isključivo jutjuba, već filma. Retko koji jutjuber može da vam pokaže odabir kadrova, kretanje kamere, kao što to može Tarantino, Skorseze, ili Spilberg, i još neki drugi režiseri.

Razumem, nije ista forma, ali vremenom će se jutjub produkcija podići na viši nivo i mi sad, još uvek, imamo priliku da budemo deo tog talasa. Kasnije, kada kućna produkcija videa dostigne visok nivo, će biti mnogo teže ući i sve to i biti primećen. Neće biti dovoljno da imamo kameru (telefon) i da se snimimo.

Ali, ne isključivo i od filma, već od pripovedača. A gde su pripovedači neko u fikciji?

Trebalo bi učiti i od fotografa i slikara, jer ko može bolji kadar da nam prikaže nego oni.

I na kraju, nije dovoljno učiti, ako ne primenimo ništa od naučenog, traćili smo vreme učeći.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa