Profesionalac

Mnogi smatraju da je profesionalac neko ko je materijalno nagrađen za plodove svog rada, što je donekle tačno jer uglavnom svako ko zarađuje od plodova svog rada je profesionalac, ali svako ko je profesionalac nije uvek nagrađen za plodove svog rada.

Štaviše, pre nego što počnemo da zarađujemo od svog kreativnog rada moramo da dokažemo svima da smo profesionalac.

Profesionalac znači pojaviti se i odraditi posao i onda kada ti je teško, kada ti se ne radi, kada bi rađe sedeo zavaljen u fotelji i gledao TV, ili ispijao kafu sa prijateljima.

Profesionalac znači tretirati kreativnost kao posao. Ne čekati da se pojavi muza i tek onda otpočeti sa radom već početi sa radom, dati sve od sebe, a muza kao se pojavi dobrodošla je.

Dati sve od sebe ne znači uvek da je dovoljno dobro. Današnje sve, je možda sutrašnje ili jučerašnje prosečno, ili ispodprosečno, ali bitno je biti na radnom mestu, odraditi posao i plasirati ga publici.

Kreativci postoje zbog publike. Lepo je kad neko stvara sam za sebe, ali pre ili kasnije ćemo poželeti da neko vidi, čuje, pročita, ono što stvaramo.

Publika očekuje profesionalca koji će se pojaviti onda kada joj je potreban, a ne nekog ko će sedeti i čekati muzu.

Ako se ne pojavimo mi sa rešenjem za njihov problem, pojaviće se neko drugi.

Svaki hirurg, svaki zubar, svaki automehaničar, svaki drugi zanatlija je profesionalac, jer će se pojaviti na radnom mestu i odradiće svoj posao onda kada se mi pojavimo sa našim problemom.

Retko kada ćemo od zubara, hirurga ili automehaničara očekivati da nisu inspirisani za posao, i retko kada ćemo im oprostiti ako nas isprate iz ordinacije ili radionice uz reči – Dođite kada budem inspirisan da vam popravim zub, žuč ili karburator.

Došli smo kod njih da nam reše problem i očekujem najbezbolnije rešenje.

Isto moramo očekivati i od kreativaca.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa