Mrak

Naše misli i naši postupci dobrim delom zavise od informacija koje nam pristižu, bilo iz neposredne okoline, bilo putem medija.

Ako svi gledamo isto, imamo iste misli i iste postupke, svet postane prilično dosadan teško da možemo da napredujemo, i kao pojedinac i kao grupa.

Srećom, postoji toliko različitih izvora informacija da je praktično nemoguće naći dva čoveka koja misle i postupaju isto, a kamo li da svi možemo da budemo isti.

S druge strane, postoje neke uvrežene misli kojima smo svi skloni i to se ponekad u psihologiji naziva kutija koja se nalazi oko nas.

Iako ne nosimo sve iste kutije oko sebe, neke od ivica nam se podudaraju i veoma je teško videti izvan te kutije.

Da bismo tako nešto uspeli, neophodno je da sedimo u mraku, bilo doslovno, bilo da se jednostavno isključimo od svih tuđih uticaja i da razmišljamo, da sami donosimo neke zaključke, umesto da se isključivo oslanjamo na tuđe.

Tako nešto može svako da učini, ali retko kada biramo da tako nešto radimo, jer je teško i jer nismo sigurni da li ćemo uspeti. Uvek nam je lakše da idemo stopama nekog ko je već uspeo u nečemu, stopama nekog ko je imao problem sličan našem i ko ga je uspešno rešio.

Iako je to dobra strategija za rešavanje problema, nije dobra strategija za uvođenje inovacija u vlastiti ili u tuđe živote.

Inovacija znači rešiti problem na nov, do sada, neviđen način.

Jednom kada uvedemo inovacije postoji verovatnoća da će naš primer biti upravo taj kog će drugi da prate.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa