Trka ka dnu

Seth Godin ima teoriju u kojoj govori da čime god da se bavimo, šta god da prodajemo, imamo dve opcije, trku ka dnu i trku ka vrhu, i problem sa trkom ka dnu je što možemo u njoj da pobedimo, ili još gore da budemo drugi.

Kada želimo da budemo najjeftiniji, naše mušterije će biti oni kojima je stalo do toga da cena bude niska i ako budemo drugi u toj trci, mušterija će otići kod prvog, a čak i da dođe kod nas, nemamo baš velike vajde od toga.

Alternativa tome je trka ka vrhu, ne da budemo najskuplji, nego da budemo najbolji i da pružimo nešto što niko drugi na tržištu ne pruža i samim tim moći ćemo da naplatimo naš proizvod ili uslugu adekvatno, jer će nam dolaziti mušterije kojima je potrebno ono što mi nudimo, koje ne mogu da nađu nigde to što mi nudimo i kojima nije stalo do cene već do onoga što dobijaju.

Ni jedno ni drugo nije ni malo lako, ali je mnogo lakše voditi posao kao neko ko ima dobar proizvod i mušterije koje su spremne da plate, nego neko ko ima jeftin proizvod i mušterije koje gledaju da negde drugo prođu jeftinije.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa