Magična kugla

Život se u poslednje vreme čini kao mućkanje one magične kugle koju promućkate i ona vam pruži odgovore na sva pitanja. Pošto kuglu bije mnogo briga šta mi želimo, neće nam uvek dati odgovore koji nam idu na ruku i stoga nikada ne znamo šta nam donosi sutra, a odgovori na naša pitanja, i ishodi naših planova nisu baš uvek onakvi kakvi bismo hteli da budu.

Ne mogu da kažem da je ikada bilo drukčije, ali ova godina je posebno nepredvidiva jer se dogodilo nešto što niko od nas nije očekivao i jednako je uticalo na čitav svet.

Problem je možda što su nas u školi i kod kuće naučili da ćemo završiti školu ili dve, zaposliti se, imati decu, dočekati penziju na tom jednom poslu i poslednji deo života ćemo provesti bezbrižno, a takav scenario je odavno prestao da bude realan i onda, kada se naša očekivanja ne poklope sa realnošću, možemo da imamo velikih emocionalnih problema.

Rešenje nije u promeni sveta, već u promeni očekivanja. Ne možemo očekivati nešto za šta znamo da je nemoguće, ali se ipak često uhvatimo za misao o nekom životu koji na papiru izgleda savršeno, a savršeno je samo zato što smo ignorisali realnu sliku.

Što se pre budemo pomirili sa tim da je život nepredvidiv, da ćemo menjati poslove, da ćemo morati da se usavršavamo, da ćemo morati da se selimo, da ćemo imati uspone i padove, pogotke i promašaje, lakše će nam biti da prihvatimo i jednu i drugu stranu života, i onu prijatnu i onu manje prijatnu.

Tako nešto, naravno, nije nimalo lako, ali postoji jedna strategija koja nam može biti od pomoći, a to je da ne rešavamo probleme koji se još nisu dogodili, jer se možda nikada neće ni dogoditi, nego da sednemo svakog dana i pogledamo probleme koji se nalaze pred nama i rešavamo isključivo njih.

U suprotnom, rizikujemo da brinemo o stvarima koje nam mogu predstavljati probleme u budućnosti, rešavanje tih potencijalnih problema iziskuje mnogo intelektualne, a pre svega emocionalne, energije, često ne vodi nikud, jer kad se problem pojavi, uglavnom bude nešto što nismo predvideli, jer smo, kao bića, veoma loši u predviđanju.

Pogrešno je očekivati život bez problema, jer život nije ništa drugo nego niz problema koje rešavamo, ali je jednako pogrešno rešavati probleme koji se nisu dogodili.

Ne kažem da ne bi trebalo biti na oprezu i sprečiti probleme, već da ne rešavamo one koje nemamo, a to je velika razlika.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa