Prednost

Ne znam za vas, ali ja često nisam svestan koliko sam u prednosti u odnosu na druge, posebno na apsolutne početnike, i sve ono što smo naučio u prethodnih nekoliko godina uzimamo zdravo za gotovo.

U poslednjih 15 godina, od kada sam dobio svoj prvi računar, naučio sam prilično dobro da se snalazim Adobe programima, (Photoshop, Premier Pro, Audiotion), neke od njih sam nedavno savladao (InDesign), soldno se snalazim WordPress-u, Microsoft Office paketu, i to su manje-više programi koje koristim svakodnevno za razne potrebe.

Kada smo pokrenuli jutjub kanal, pre nešto manje od godinu dana, to što umem da koristim sve ove programe dalo nam je veliku prednost u odnosu na druge početnike, bar što se same produkcije tiče, ali ja nikad na to nisam tako gledao.

Naravno, imam još uvek mnogo toga da učim i mislim da ću uvek imati još uvek mnogo toga da učim, i kada poredite naš prvi video sa poslednjim razlika u kvalitetu je očigledna i dobro je dok je tako.

Međutim, ono što nije dobro je kada sam suviše kritičan prema sebi i kada ne cenim ono što trenutno posedujem, tj. umem. Da bih shvatio koliko zapravo znam i koliko sam odmakao od početka, neophodno je da me drugi postave pitanje poput: „A, kako da stavim sliku sa tekstom, kao što vi imate?“

Kod mene se to nekako podrazuvema da znaš; nekako očekujem da ljudi koji se odluče za jutjub znaju šta je „thumbnail“, kako da ga naprave i kako da ga postave, a ako pak i ne znaju, očekujem da će pogledati neki tutorial, samo zato što sam ja takav da volim i da umem da pronađem odgovor na sve što me zanima i da mi treba.

Naravno, i oni hoće da pronađu odgovore i jedan od načina da pronađu je da pitaju mene (ili Sanju u konkretnom slučaj), ali meni za takve stvari služi Google (ili duckduckgo.com, u poslednje vreme).

Nismo svi isti, to bi već trebalo da mi bude jasno, ali često nije.

Siguran sam da nisam jedini koji veruje da svi drugi znaju ono što sami znamo. Ako ste jedan od takvih, stanite malo. Osvrnite se oko sebe, i zapravo pogledajte šta sve drugi ne znaju, a vi znate ili umete, i biće vam lakše kada zapravo shvatite da postoji mnogo toga što vi umete, a drugi ne umeju, i što vas čini posebnim i vrednim.

Iskoristite to što znate, na najbolji mogući način i uvek budite spremni da učite još, ali nemojte biti kritični prema sebi kada nešto ne znate, jer to što ne znate, znači samo da ne znate JOŠ.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa