Najbolje za naše pare

Kupovina novih tehnologija, bilo da su u pitanju računari, tableti ili telefoni, fotoaparati, mikrofoni, zvučnici… mogu da se pretvore u noćnu moru, posebno ako nam budžet nije skrojen za takozvane „flagship“ uređaje, ali čak i onda je teško doneti odluku i biti apsoulutno sigurni da smo doneli pravu.

Ako imamo doviljno novca za najbolje uređaje na tržištu, i koristićemo najbolje uređaje na tržištu u njihovom punom potencijalu, onda bi najčešće trebalo da se opredelimo isključivo za brend, i svako od njih donosi svoje prednosti. U većini kategorija je jasno koji su to najbolji uređaji, koje postavljaju standarde za sve ostale proizvođače.

Apple dominira u svetu računara, telefona i tableta, RODE je standard za audio opremu, Canon i Sony se utrkuju za prvo mesto po pitanju fotografsku opreme i ako kupimo bilo koji premium uređaj ovih proizvođača nećemo pogrešiti.

Ali, šta se dešava ako nemamo dovoljno novca za premium uređaj, a hoćemo da dobijemo najbolje za naše pare?

Onda prvo moramo da utvrdimo za šta nam je potreban uređaj. Ako je u pitanju računar, da li nam je potreban za video montažu, igrice, surfovanje po internetu, filmove i muziku, programiranje…?

Svaki današnji računar bi bez probelama trebalo da se koristi za filmove, muziku i internet, ali ako nam je potrebno nešto zahtevnije ili za obavljanje specifičnih radnji, onda moramo pažljivo da biramo model i proizvođača kako bismo dobili najbolje za naše pare.

Proizvođači ili potpuno žrtvuju neke od komponentni, npr. ne ugrade kameru u laptop, ili ugrade nešto jeftinije komponente kako bi smanjili cenu.

Ako ćemo koristiti računar za video ili foto obradu, bitno nam je da displej prikazuje realne boje, takvi displeji su skuplji.

Kako god okreneš, bitno nam je da je taj računar bude izrađen od izdržljivih materijala, posebno ako je prenosiv, poput laptopa, notebook-a, ultrabook-a…

Bitno je da ima dovoljno RAM za naše potrebe.

Bitno je da ima dovoljne jak CPU (procesor) za naše potrebe.

Bitno je da ima dovoljno jak GPU (grafičke sposobnosti) za naše potrebe…

I najčešće je vrlo teško naći sve neophodne delove, koji se uklapaju u naš budžet, u jednom računaru i onda moramo da donesemo odluku šta ćemo da žrtvujemo.

Da li displej? Da li grafičku karticu? Da li procesor? Da li izradu? Da li RAM?

Kako god okrenemo, šta god da kupimo uvek ćemo biti nezadovoljni jer znamo da smo možda mogli proći i bolje za naše pare, ili ćemo kada prvi put naiđemo na neki problem početi da razmišljamo o tome da je trebalo malo više da uštedimo i malo više da se strpimo pa da kupimo najbolji mogući model najboljeg mogućeg proizvođača.

Ali, problem sa čekanjem da kupimo najbolji mogući model je u tome što će taj model vrlo brzo biti zamenjen novim najboljim modelom i opet možemo potencijalno da budemo nezadovoljni jer nismo čekali još malo, pa da izađe taj novi model.

Obzirom na sve, vrlo je teško odabrati idealan model i proizvođača za nas, iako svi oni mogu sa manje ili više uspeha da obave sve što mi od njih zahtevamo.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa