Undo

U životu ne postoji ovo čuveno dugme.

Nešto uradimo, nešto kažemo, ili nešto se desi, i to nešto nam donese određene promene, koje mogu ići ka boljem ili ka lošijem.

Retko kada brinemo i rekto kada se kajemo ako promena vodi ka boljem, ali zato se često kajemo kada promena vodi na drugi kraj spektruma.

Postoji mnoštvo izreka na ovu temu, ali nijedna nije dovoljno dobra da nas spreči da ubuduće ne napravimo pogrešan korak i da ne učinimo nešto zbog čega ćemo se kajati.

Iako ne možemo da sprečimo neku spoljašnju silu koja može da utiče na promene, trebalo bi da možemo da utičemo na to što ćemo reći i na to što ćemo uraditi. Svakog momenta bismo morali biti svesni na potencijlne posledice našeg delanja i delati shodno željenim posledicama.

Ako ne želimo da izgubimo nečije poverenje onda nećemo lagati i poštovaćemo rokove koje smo zadali.

Ako ne želimo da snosimo zdravstvene posledice određenog ponašanja, onda se nećemo tako ponašati.

Ako ne želimo da urušimo odnos kog imamo sa određenom osobom, onda nećemo biti arogantni, cinični i agresivni, jer sve što te radnje čine jeste da stave drugu stranu u odbrambeni stav.

To je mnogo lakše reći nego učiniti jer čovek je biće koje se vodi emocijama i rađe reaguje impulsivno nego razumno.

Ali, ako bismo naučili da slušamo svoje misle i da postupamo shodno njima samo onda kada nikome ne nanose štetu, trebalo bi da imamo mnogo manje sukoba i mnogo više poverenja kod drugih.

Zato, kada primetimo bes u sebi, bolje se povući na neko vreme i razmisliti dobro kako bi trebalo reagovati i šta bi trebalo reći, ne u smislu manipulacije, već doznati istinu i reći isključivo istunu.

Ako nam je nešto nejasno, trebalo mi reći da nam je nejasno, ako nas je nešto povredilo trebalo bi reći da nas je povredilo, ako nas je nešto naljutilo, trebalo bi reći da nas je naljutilo, ali reći to dostojanstveno bez napadanja suprotne strane jer suprotna strana možda nije bila ni svesna kako bi to moglo da utiče na nas.

Postupajući dostojanstveno i, pre svega, iskreno, izbegavamo situaciju da se kajemo za nešto što smo rekli ili učinili i stičemo mogućnost da nas druga strana razume i prihvati.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa