Dan

Uglavnom je nemoguće organizovati dan da izgleda onako kako bismo mi hteli.

Ali, čak i da uspemo da ga organizujemo onako kako hoćemo, to nije ono što želimo; bar ne podsvesno.

Podsvesno, naš um traži nešto novo. I kada kada provedemo nekoliko dana radeći iste stvari iznova i iznova, tako da nam svaki dan liči jedan na drugi, taj impuls će dodatno da se pojača.

Impuls će se pojačati u toj meri da će nam stvari u kojim smo do sada uživali postati dosadne, prosto jer danima nismo radili ništa novo.

Tada je znak da posvetimo izvesno vreme nečemu što će razbiti monotoniju. Bilo da je to čitanje knjige, gledanje filma, serije, šetnja u parku, odlazak na neka mesta na kojima do sada nismo bili, razgovor sa nekim s kim nismo dugo razgovarali… šta god što će razbiti monotoniju.

Nakon što budemo uradilil nešto što dugo nismo radili, ili što nikad nismo radili, osećaćemo se mnogo bolje i naš impuls za novim stvarima će da se povuče i ostaće nam mnogo energije i volje da radimo sve ono što bi trebalo da radimo, tj. što smo obećali sebi da ćemo raditi.

Nemojte dozvoliti tom impulsu da suviše raste jer može da se dogodi da jednom kada se odlučimo za nešto novo prosto ne možemo da prestanemo. Meni se to često dešavalo. Na primer, nedeljama bih radio svaki dan jedno te isto, i kada bi mi se ukazala prilika da promenim rutinu, bilo namerno ili jednostavno zato što bi nešto iskrslo, ne bih mogao da prestanem tu novu radnju danima, prosto jer bi se moj um opirao da se vrati staroj rutini jer je isuviše dugo bio u njoj i nova radnja je bila daleko prijatnija od one stare, učestale rutine.

Te neke neplanirane aktivnosti, bilo kakav vid zabave bi trebalo da imamo na dnevnoj bazi. Ne moraju one dugo da traju, ali je bitno pružiti umu da se odmori i bitno je, kao i u svemu, ne preterivati ni u zabavi, jer i zabava može da postane monotona.

Kada se desi da zabava postane monotona, kada je zabava sve što u toku dana radimo, onda počnemo da tražimo nove vidove zabave i ti novi vidovi zabave mogu da idu u ekstreme i često se pretvore u nešto agresivno.

Jedan od najboljih primera zabave pretvorene u agresiju je Stari Rim, gde su ljudi imali sve što im je ikada trebalo „Hleba i igara“, ali je to postalo toliko dosadno da se zabava pretvorila u gledanje nasilne borbe gladijatora sa dviljim zverima, ili su gledali kako te divlje zveri proždiru varvarske prostitutke s kojima su se prethodnog dana zabavljali.

Još jedan primer kako zabava prelazi u nasilje bi se mogao ogledati u nasilju među decom koje postaje sve učestalije, jer deca imaju mnogo više prostora i sredstava za zabavu nego što su ikada imala; toliko je zabave u njihovom danu im je postala dosadna, stoga traže novi vid.

Dakle, kao i u svemu, potreban je balans.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa