Sinhronizovano vreme

je nešto prilično novo u našoj istoriji.

Pre svega 150 godina u nazad nisu postojale vremenske zone, a vremena su se razlikovala i unutar svake države i praktično je svaki grad imao svoje vreme i ono je bilo istaknuto na crkvenom satu ili nekom drugom tornju.

Pojavom železnice, svi gradovi su morali imati isto vreme kako bi se olakšalo pravljenje voznog reda.

Pojavom industrijalizacije, postalo je veoma bitno da svi dođu na posao u isto vreme i da da odlaze sa radnog mesta u isto vreme. Pre toga, seljaci su ustajali u cik zore i radili dokle god su imali posla i snage.

Uvođenjem rada u smenama, uvedeni su i časovnici u svačiji dom.

Danas svi znamo koliko je sati, a ako ne znamo, imamo telefon koji može da nam pokaže vreme.

Znati koliko je sati je toliko bitno u našoj kulturi da se časovnik nalazi na svakom mogućem mestu i retko kad nam je potrebno više od 3 sekunde da bismo utvrdili koje je vreme.

Vreme nam je bitno zbog svih rokova za završavanje posla, zbog organizacije, zbog komunikacije, zakazivanja sastanaka, planiranja…

Ali, vreme ponekad može da bude i faktor koji nas ometa da stvorimo nešto bolje nego što jeste.

Ako smo obećali da ćemo završiti projekat za 2 godine, i svi ga željno iščekuju, kako investitori, tako oni koji žele da kupe naš proizvod, tako i šef ili mendadžer i svi drugi, i pod velikim smo pritiskom da završimo stvari u roku. Ali, da je velika šteta da pomerim rok za određeno vreme, ako će to doprineti kvalitetu projekta ili ćemo isporučiti proizvod bez obzira što nije gotov i rizikovati da prođemo kao Samsung sa čuvenim tabletima koji su eksplodirali u avionima i potpuno uklonili tu kompaniju iz trke na tom polju?

Teško je dati odgovor na to pitanje jer ne znamo koje propuste ostavljamo ako isporučimo polugotov proizvod, a šta gubimo ako odložimo njegovo plasiranje, ali često bi trebalo da se zapitamo, da vreme nije faktor, da ne postoje rokovi, da li bismo bili ponosno na to što proizvodimo takvo kakvo jeste ili bismo ga još malo doradili?

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa