Strateški plan

Za ostvarivanje bilo čega, moramo imati konkretan strateški plan.

Nije dovoljno da želimo da nešto postignemo, već bismo morali da postavimo opipljive ciljeve.

Ako, na primer, želimo da ostvarimo spisateljsku karijeru, moramo da odredimo šta ćemo to da pišemo. Poeziju? Prozu? Blog? Internet sadržaj? Od svega po malo? – opipljiv cilj

Kada tako nešto odredimo, idući korak je da pređemo na posao i da kažemo, ove nedelje/ovog meseca ću napisati jedno poglavlje, jednu pesmu, jedan članak… – koraci

I onda sednemo i pišemo.

Ako želimo da razvijemo onlajn biznis, moramo da smislilmo strategiju kojom ćemo doći do potencijalnih mušterija, (stvaranje sadržaja na raznim platformama; vebsatj, jutjub, instagram, fejsbuk…) – opipljiv cilj

Zatim moramo da osmislimo strategiju kako ćemo to da unovičimo naš (stvaranje proizvoda ili usluga koje ćemo da prodajemo; elektronske knjige, kursevi, konsultacije…) – opipljiv cilj.

Kada odredimo strategiju, pređemo na posao, tj. odredimo kratkoročne ciljve – ove nedelje/ovog meseca, stvoriću tu jedan članak, jedan video, jednu knjigu… – koraci

I onda sednemo i stvaramo.

Isti pristup važi i kad radimo bilo šta drugo, samo moramo jasno da definišemo strategiju i jasno da odredimo korake koje ćemo preduzeti da bismo tako nešto ostvarili.

Ono što bi trebalo da znamo jeste da smo, kao vrsta, veoma loši u planiranju. Retko kad umemo da predvidimo šta će da pođe po zlu, retko kada umemo da predvidimo šta to drugi očekuju od nas, retko kada znamo koliko nam je potrebno vremena da bismo nešto završili. Tako da, ako nemamo iskustva sa planiranjem i obavljanjem određenih radnji, koliko god vremena da mislimo da nam je potrebno da bismo nešto završili, najbolje je da ga udvostručimo.

Isto tako, koliko god mislimo da nam je potrebno novca da uložimo, najbolje je da ga udvostručimo i koliko god mislimo da ćemo da zaradimo, najbolje je da tu sumu smanjimo na pola.

Planiranje onoga što može da pođe po zlu je ponekad i kontraproduktivno, jer može da nas učini da odustanemo, jer je veoma teško predvideti šta tačno može da pođe po zlu, pa je najbolje ostaviti dodatnih sredstava, dodatnog vremena i dodatnog ljudstva.

I možda najbitnije je znati da šta god da može da pođe po zlu, poći će po zlu, ali ne samo to već će po zlu poći i mnoge druge stvari i moramo pravovremeno reagovati i ukloniti probleme.

Plan koji podrazumeva da nećemo imati nikakvih problema nije plan već sanjarija.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa