Predstava

Svi mi imamo neku sliku o sebi i tu sliku želimo da projektujemo u svet tako da drugi mogu da nas vide onako kako sami sebe vidimo.

Ponekad, naša slika o sebi se ne podudara sa našom stvarnom predstavom, tj. nije u saglasnosti sa našim delima, i ljudi, posebno oni koji imaju visoku emocionalnu inteligenciju, vrlo lako prozru korz našu projekciju lažne slike.

Kada su u pitanje te lažne slike, one se nekada projektuju nesvesno. Imamo tendenciju da projektujemo nešto što bismo želeli da budemo iako još to nismo postali i takve lažne slike iako netačne, nisu često štetne po druge.

S druge strane, ako svesno predstavljamo sebe kao nešto što nismo, naš motiv za tako nešto je čista manipulacija, jer svojom slikom pokušavamo da zavedemo druge da misle kako smo nešto što nismo, da bismo stekli njihovo poštovanje, i da bismo opravdali postojanje takve slike, i na kraju, da bismo na osnovu te slike izvukli druge stvari u našu korist.

Najveći problem je kad toliko čvrsto verujemo u sopstveni sliku o sebi da bez obzira koliko nam drugi ukazivali na netačnost takve predstave, mi nastavljamo da verujmo u nju, da je branimo, kao da branimo stvarnog sebe.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa