Za našu decu

Ne volim da pišem o politici i ne volim da zauzimam strane kad su u pitanju sukobi, jer na koju god stranu da staneš, uglavnom si pogrešio, ali ovo je izuzetak. Ovde nije pitanje Zvezde i Partizana, levice ili desnice, ovo je pitanje nasilja i nenasilja i kada se se bira između te dve stvari, uvek biram ovu drugu.

Ali, da krenemo od početka. Dobro, možda ne od početka, ali od nečega što je prethodilo ovome:

A to je ovo:

Stvarno divan slogan „Za našu decu!“ A za koga drugog!?

Dotakli ste srca svih roditelja, svih majki čiji su muževi na nekom brodu ili na nekoj naftnoj iskopini, dotakli ste srca roditelja koji željno iščekuju svoju decu da se vrate, ali znate li vi koliko košta taj lego set u vašem reklamnom spotu? Koliko je tačno prosečnih plata u Srbiji potrebno da se kupi jedan takav lego set?

Da, da, otac ove devojčice radi u Nemačkoj, pa joj je poslao pare za skupi lego set (ili je ovo možda kineski, jer taj je navodno bolji, a jeftiniji), a vi ćete dati sve od sebe da se njen otac vrati iz Nemačke i da joj tu, baš tu, u Srbiji, kupi taj isti, ako ne i veći lego set.

Ili je možda poruka videa bila – džaba mi i lego set, kad mi otac nije tu.

Verovatno jeste i verovatno je istinit i zaista je lepo od vas što želite da se svi mi vratimo u Srbiju, ali morate da znate da ste vi jedan od najvećih razloga zašto smo, barem moja supruga, moja kći i ja, otišli iz Srbije.

I ta slika koju dobijamo iz Srbije, ne samo u prethodnih mesec dana gde se Srbija od jedne legotopije, za nedelju dana, pretvorila u legokalipsu, jer ljudi leže na ulici dok ih policija bije; ta slika nas uopšte ne privlači da se ikada vratimo u Srbiju, baš zbog naše dece.

I da, reći ćete – to su huligani, nije to narod. Nismo mi tukli narod, mi smo tukli huligane. Oni su nas prvi.

Znam, ja sam učitelj, i baš tako se ponašaju deca u prvom razredu. „Ali, on je mene prvi!“ I kad se tako nešto desi, uvek kaznite obe strane, jer nije bitno ko je prvi.

Ali, šta ja znam, ja sam samo učitelj!? Vi ste predsednik i vi znate da bi huligane trebalo kazniti, ali policija se ne kažnjava.

Kad sam već pomenuo da sam učitelj, red je da kažem da sam studirao četiri godine da bih dobio zvanje „diplomiranog učitelja“, ali ja, po vašim zakonima, nisam kvalifikovan da predajem u školi i zato, baš zato, predajem u vašoj, bratskoj Kini; za mnogo veće pare nego u Srbiji, ali i dalje ne mogu da kupim svom detetu takav lego set kakvog ste vi tako divno predstavili u vašoj legotopiji.

I onda, vi, svima nama, kažete da se vratimo, nabijate nam osećaj krvice, što smo ostavili Srbiju i ostavili roditelje i decu da pate bez nas, jer, jebiga, patimo svi, kad nismo zajedno.

Na trenutak, ali samo na trenutak, pomislio sam – možda ću se i vratiti, možda mi je stvarno tamo mesto. Zaista dobar video, moram vam odati priznanje. Ali, ne nanadjte se puno. Jednom sam isto tako, nakon pogledanog filma, verovao da ću biti prvak sveta u boksu, pa nisam.

A onda se desi ta vaša, legokalipsa.

I nije problem što se desilo to što se desilo – mislim, jeste, problem je! Jebeno je veliki problem! Ali nije najveći problem!

Najveći problem je to što vi, i vaši lego drugari, izađete u javnost i kažete:

Prvo? Zašto sve to doživljavate lično!? Vi ste sad kao pobedili pa su ovi ljubomorni i onda hoće da vas sruše pa su tobož organizovali skup od šačice ljudi?

Znate ko se tako ponaša? Pasivno agresivni roditelji, koji krive svoju decu za sve loše što im se desilo u životu, jer su se oni bože moj odricali svega, a deca im tako vraćaju. Ma, nije nego!?

Drugo, šta je tu bilo dostojno u postupcima policije? Mislite da mi ne znamo da procenimo šta je dostojno, a šta nije, na osnovu onoga što smo videli? Ili baš vi morate da nam definišite šta je to „dostojno“?

Da ste rekli ovako:

„Ne postoji nijedan opravdan razlog za upotrebu prekomerne sile nad ljudima koji su ležali na asfaltu! Policajci koji su upetrebili silu biće ispitani, suspendovani, protiv njih će biti podnete krvične prijave i tako nešto ne može da se toleriše.“

Da ste samo to rekli, ne bi vam niko zamerio! Polude ljudi, otkači im se neki feder u glavi, pride ima pendrek u ruci, pa daj da malo nekog ispendrečim. Napeto je, nije lako! Svet se okreno naglavačke ove godine! Ali, da branite takve postupke jer je neko ogrebao vrata? Alal vam vera!

Razumem ja vaše frustracije, morali biste da otpustite gotovo čitavu policiju kad biste ispravno postupili, pa ko bi onda štitio institucije?

Uzgred, ja sam mislio da policija štiti građane. Ali, šta ja znam?! Vi ste ste predsednik, pa ako predsednik kaže da policija štiti institucije, onda valjda policija štiti institucije.

Ali, zar ta institucije, koja se uzgred zove NARODNA skupština ne bi trebalo da budu u službi NARODA? Pa ako se institucije ne ponašaju onako kako NARODU odgovora, kada institucije nisu u službi NARODA, pa NAROD izrazi svoje nezadovoljstvo, da li bi i dalje trebalo štititi institucije ili NAROD? Koja je svrha institucija? Da imaju lepa vrata ili da se ljudima koju veruju i poštuju te institucije olakša i unapredi život?

Šta ja znam?! Meni je to nekako logično. Ali, malo šta u politici ima veze sa logikom, a posebno vaša izjava da je nekolilko stotina građana, isprebijalo policiju u toj meri, da je čak 43 policajca zadobilo teže povrede, a jedan je imao frakturu lobanje.

Hajde da razjasnimo neke stvari:

Koliko tačno policije pošaljete da razbiju demonstracije od nekoliko stotina građana? Pa sve da ih je bilo 900, koliko je oklopljenih policajaca potrebno da razbije te demnstracije? Ne razumem se, zato pitam.

A, pitam to, jer ako je 43 policajca povređeno, zanima me koliko je njih ostalo nepovređeno, to će nam onda dati tačan broj policije na tom skupu. Ali, koga to sad briga!?

Čak i da je bilo 100 policajca. Oni su i dalje imali pendreke, konjicu, suzavac, sasvim dobro naoružani da se nose sa 900 demonstranata, ja bih rekao, ali šta ti ja znam!? Nisam vam ja baš neki strušnjak za razbijanje demonstracija, ali sam išao da gledam utakmice Hajduka iz Kule, pokojnog, pa sam u nekoliko navrata video šta 10 policajaca može da uradi sa neoliko stotina, kako vi kažete, huligana.

Da li vi onda tvrdite da je 900 golorukih demonstranata, koristiće se isključivo kamenicama, uspelo da onesposobi kordon policije i da im nanese takvu štetu? 43 policajca sa teškim povredama.

Nešto tu ne štima. Ili je bilo više demonstranata ili znatno manje povređenih policajaca. Kako god okrenete, izrekli ste laž.

Onda, kakav je to policijski automobil koji tako lako bukne u plamen i kako su to policajci štitili svoje automobile kad je on tako bio lako zapaljen od strane golorukih ljudi? Ili vam možda ova slika nešto govori:

Koristili su demonstranti i suzavac i baklje. Aha! Tu sam vas čekao!

Gde se tačno kupuje suzavac!? U Lidlu? Idei? DM-u? Univeru? I koliko košta taj suzavac!?

A, da, to samo policija može da ima, pa je taj suzavac nekako ukraden iz policije i dospeo do huligana. Zanimljivo. Eto, svašta umeju ti, kako vi kažete – huligani.

Ne tvrdim ništa, samo mi je zanimljivo da nekoliko stotina građana, ili kako vi kažete, huligana, imaju pristup suzavcu, i niko ne zna gde su to nabavili. Dobro. Zaboravimo sad suzavac.

Još mi je zanimljivoja od svega toga što se odrigralo na ulici, vaša kontrola medija.

Samo, zaboravili ste da svako od nas ima telefon. Kakav takav, ali imamo, pa svi možemo da snimamo i džaba vama što vaše televizije govore jedno i što vi kažete da je policija bila dostojanstvena kad na internetu imamo i slike i snimke koje govore drugkčije, pa bi rađe da varujem Perici koji ne zna ništa o video montaži i izveštava uživo na svom instagramu, nego jednoj informativnoj instituciji koja se pokazala kao vrlo vešt manipulator informacija.

Ali, ti snimci su valjda izvučeni iz konteksta, i šta ti ja znam!? A, ti momci što sede na klupi su seli da zapale cigaretu ili su vadili kamenje iz zemlje, otkud ja znam, ja čak nisam ni bio tamo!?

Ili onaj momak što je došao da im pomogne, ko zna šta je on pre toga uradio? Možda je i on svom nastavniku likovnog pokazao srednji prst i sve to okačio na jutjub. Kakav skanadal! Zaslužio je pendrek.

A kad smo kod već to nesrećnog čoveka koji je izgubio oca nedavno, i to što ste ga nazvali notornim lažovom i što ste naredili vašim medijima da kopaju po njegovom fejsbuk profilu ne bi li našli nešto kako bi ga ocrnili ljudima koji ništa osim TV-a ne konzumiraju po pitanju medija. Svaka vam čast! Vrlo mudar potez i vrlo vešto izvedeno. Ali, to vam je posao. U vašoj političkoj karijeri se ničim drugim i ne bavite osim što kopate po tuđoj prošlosti, a svoju zatrpavate.

Ali, ima jedan mali problem. Verujem da će okrivit vašu internet armiju da nisu odradili dobar posao jer čovek nije lagao, a evo ga i izveštaj iz bolnice u kom piše da njegov otac bio na listi čekanja za respirator. Ali, može biti da je falsifikat. Danas svaki huligan zna da uključi fotošop.

https://www.instagram.com/p/CCY0x5gB_OA/?utm_source=ig_web_copy_link

Ali, to ovi, vaši, neće znati jer ništa osim TV-a ne gledaju. Ali mi znamo, i nas nećete farbati, ili da kažem lagati, ili da kažem legati.

I šta sad? Da li svaki otac čije je dete ikada opsovalo nastavnika zaslužuje da bude uskraćen za respirator?

Dobro, čisto da znamo na čemu smo, jer sam i lično u više navrata opsovao nastavnika, pa da kažem svome ocu da se pripazi jer sam „spičkao“ njegov aspirator opsovavši nastavnika kao dvanaestogodišnji tupan.

Pride, dok je moja majka radila u školi, učenik joj je pretio nožem, na sred časa, ali vaš školski policajac, tj. vaše institucije, nisu našle za shodno da to reše na adekvatan način, pa je onda taj isti vlasnik noža, nešto kasnije, izbo nekog, ni krivog ni dužnog, 17 puta i pobegao u Bosnu, jer, mu se moglo, jer je i prvi put prošao nekažnjeno. Pretpostavljam da nastavnik, ili taj dečko što je dobio nož u stomak 17 puta, i nekim čudom ostao živ, nisu institucija, pa onda nema veze, jer se ne sećam da je ovaj ikad odgovarao za to što je učinio.

I objasnite vi meni, a i svim našim roditeljima, kako i zašto da se vratim u Srbiju gde se institucije brane na ovaj brutalan način? Zašto sa se vratim u Srbiju u kojoj institucije ne rade u službi građana, u Srbiju u kojoj predsednik izdaje naređenja medijima šta da se emituje, a šta da se ne emituje, u Srbiju gde se igramo lego kockama pre izbora, a nakon izbora ležimo na asfaltu dok nas bije policija, u Srbiju u kojoj nisam kvalifikovan da radim iako sam završio fakultet, u Srbiju u kojoj predsednik pravi žrtvu od sebe, poziva se na strane plaćenike i izdajnike, u Srbiju, u kojoj vlast laže, manipuliše u jednu krajnje fašističku Srbiju?

Svi bismo se mi vratili u Srbiju, da je manje takvih poput vas, i da Srbija ima lidera koji je transparentan, iskren, koji radi u službi građana, a ne da bi skupljao poene za sebe i za svoju stranku, koji ne pravi žrtvu od sebe svaki put kada se uputi kritika na njegov račun, koji je manje na TV-u…

Jer, svi mi radimo za našu decu, i baš zbog naše dece, neki su napustili tu državu. Nazovite kukavičlukom ili kako god, nije me mnogo briga, a neki su odlučili da se bore, za svoju decu, tako što su otišli i ostavili sve za sobom, a drugi tako što su udarili na vas, i na vaše institucije koje ne obavljaju ono što bi trebalo da obavljaju i ne brinu se za narod onako kako bi trebalo da se brinu već ih batinaju, a vi to nazivate dostajanstvom.

E, pa nek vam je sa srećom, sa takvim dostojanstvom.

I ne zaboravite da su i ti „huligani“ nečija deca, ali to valjda nije bitno, bitna su samo deca čiji su roditelji zaokružili 1.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa