Verovanje

Kada nešto verujemo da je tačno, skloni smo da tragamo za i najmanjim dokazom da potvrdimo naše uverenje.

Sumnjamo da nas partner vara i onda posmatramo ponašanje partnera dok ne doživimo “aha” momenat, koji često ne mora ništa da znači, ali je u našoj glavi sumnja dobila potvrdu.

Religionizni ljudi stalno traže dokaz za postojanje boga. Neko koga smatramo lošim se dogodilo nešto loše pa kažemo: “Bog ga je kaznio!” Ali kad se nekom dobro desi nešto loše, ne kažemo: “Pa, dobro, možda bog i ne postoji,” već kažemo: “Čudno su putevi, Gospodnji.”

I uvek tako, tražimo ono što će potvrditi naša uverenja, a ignorišemo ili pravdamo sve ono što će opovrgnuti naša uverenja.

Čak i naučnici, grupa za koju verujemo da nije sklona verovanju, mogu da dovedu sebe u zabludu slepo verujući tačnosti svojih hipoteza, pa ignorišu sve što opovrgava njihove hipoteze.

Čovek nije stvoren da bude objektivan, ali ako se potrudi, ponekad zablista i u toj oblasti i tad zaista može da donese promenu, kako na ličnom, tako i na globalnom planu.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.