Gluvi telefoni

Na fakultetu, jedna moja profesorica odlučila je da sprovede mali eksperiment i da nam demonstrira njegove rezultate.

Eksperiment je u velokoj meri podsećao na čuvenu dečju igru, „gluvih telefona“, i bitna razlika je bila u tome što nije trebalo da se šapuće pri prenošenju informacija.

Naša generacija imale je nešto više od 100 studenata a eksperiment je glasio ovako:

3 studenta su dobila papir sa jednom kratkom pričom, bili su dužni da je pročitaju, i da je prenesu jednoj osobi, zatim bi ta osoba trebalo da je prenese još jednoj osobi i tako dok priča ne dođe do svih.

Eksperiment je trajao nedelju dana, koliko je iznosio vremenski razmak između naših predavanja.

Nakon nedelju dana, oni koji su bili poslednji u nizu, baš kao i u pravoj igri gluvih telefona, trebalo je naglas da kažu šta su to čuli od svojih kolega, a to što smo od njih čuli takođe je podsećalo na pravu igru gluvih telefona, tj. nije bilo ni nalik onome što smo kasnije čuli dok je jedan od studenata čitao pravi tekst.

Ljudi, svesno ili nesvesno, a često nesvesno krive informacije. Ne zapamtimo sve, a rupe popunjavamo nečim što je nama logično i nikad tačno ne znamo šta smo zapamtili, a šta smo dodali. I kad se priče prenose, od jednog do drugog čoveka, to često ne liči ni na šta.

Sličan eksperiment odrađen je i u toku jednog tim bilding događaja.

Ako čitate ovo putem mejla, kliknite na link da vidite snimak.

Ovde se čak i nisu koristile reči, a rezultati su zapanjujući.

Stoga, ako vam neko nešto kaže, ko god da je u pitanju i šta god da vam taj neko kaže, ako nemate pristup originalnom izvoru informacija, gotovo uvek bi trebalo uzeti te informacije uz izvesnu dozu skepticizma. Štaviše, trebalo bi ih u potpuno odbaciti.

Zato je najbolje konsultovati se naučnim studijama, o kojima sam govorio u jučerašnjem blogu, jer bez obzira od koga dolazi informacije, velika je verovatnoća da je taj neko pobrkao lončiće ili babe i žabe, bio on doktor, ili Nobelovac ili komšija preko puta.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa