Amigdala

odnosno reptilski mozak oko kog je izrastao naš primatski mozak, između ostalog, odgovoran je za naš seksualni nagon, za naše reflekse, za naš strah.

Primatski mozak je odgovoran za razum, donošenje odluka, a čeoni režanj je ono što nas čini ljudima, koji je odgovoran za najveći broj odluka koje donesemo.

Pitanje je, koji je od ta dva mozga bitniji?

A odgovor je oba, ako se koriste u pravo vreme, a najveći problem nastaje kada zahvaljujući porukama koje nam šalje amigdala odustajemo od nečega što smo razumno odlučili.

Amigdala je najodgovornija za naše ponašanje u adolescenciji, jer se čeoni režanj razvija negde do 26. godine, ali kod većine nas amigdala nastavi da nam šapuće da bi trebalo da odustanemo, da će nas ljudi ismevati, da će naš plan propasti, da ćemo ispati glupi…

One koji su naučili da utišaju amigdalu smatramo hrabrima, ludima, odlučnima… a ne shvatamo da mi možemo da budemo isto, samo ako bismo utišali reptilski mozak.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa