Zabava

Svi mi volimo da radimo nešto što je puka zabava, što ne ni na koji drugi način ne doprinosi našem životu, osim što nam podstiče lučenja hormona sreće.

Međutim postoje dve vrste zabave:

  • nezaslužena
  • zaslužena

Kada kažem nezaslužena zabava, ne mislim da neki od nas ne zaslužuju da se zabavljaju, već mislim na zabavu koja je deo zabušavanja. Nezaslužena zabava se događa kada pred nama stoji neki zadatak, a mi bismo rađe odabrali da se zabavljamo i onda dok upražnjavamo radnju koja bi trebalo da bude zabavna, osećamo grižu savesti jer znamo da bi trebalo da radimo nešto važnije. Na taj način, niti se istinski zabavljamo niti radimo nešto korisno i takav vid zabave je kontraproduktivan.

S druge strane postoji zaslužena zabava, što znači da ćemo raditi nešto trivijalno, poput gledanja TV serije, listanja novosti na društvenim mrežama ili sl. samo nakon što smo odradili neki bitan zadatak. I takav vid zabave će nam doći kao nagrada i nećemo osećati grižu savesti što to radimo jer znamo da smo ispunili sve zadatke koje je tog dana trebalo da ispunimo.

Jedna od taktika da dođemo do zaslužene zabave jeste da svakog jutra napravimo spisak važnih stvari koje bi trebalo da uradimo, da odaberemo 3 najvažnije, 3 koje ne mogu da čekaju, i kada ih obavimo, nagradimo sebe nekim vidom razbibrige; bilo da su u pitanju video igrice, TV serije, jutjub, ili bilo šta slično.

Ono što se često dešava u takvim situacijama jeste da ćemo svojevoljno odložiti zabavu dok ne obavimo još neki od zadataka sa naše liste, prosto jer smo raspoloženi za rešavanje konkretnih problema i zadvoljni smo onim što smo prethodno učinili i hteli bismo na nastavimo taj niz.

Koju god putanju da odaberete nakon 3 odrađena zadatka, bilo da se odlučite za još koji zadatak ili za zabavu, znajte da ste uradili veliki posao, jer većina ljudi bira zabavu odmah izjutra i ne radi mrske poslove koji, ako ih obavjamo svakodnevno, doprinose našem ličnom ili finansijskom napretku.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa