Dezinformacije

Lakše nego ikada možemo naići na dezinformacije.

Jedno je kada nama, i još i još nekolicini ljudi, komšinca kaže da beli luk leči sve, pa možda poverujemo ili ne poverujemo, a sasvim drugo je kada komšinica napravi instagram posti ili jutjub snimak ili napiše blog u kom piše o tom istom luku, i to završi sa mnoštvo šerova i lajkova i utiče na veliki broj ljudi.

U prvom slučaju, ako nismo baš sigurni da luk leči sve, nećemo ići i pričati naokolo, ali ako to budemo videli na internetu, od toga da tu informaciju podelimo sa 1000 ljudi, deli nas samo jedan klik.

Pre nego što se odlučimo da nešto prihvatimo kao istinu, moramo da pazimo odakle dolaze te informacije.

Ako neko ko nije autoritet u određenom polju u slučaju naše komšinice, to polje je medicina, onda bi trebalo da proverimo da li postoji negde neko naučno istraživanje koje može da potvrdi tvrdnje naše komšinice ili bi u najmanju ruku trebalo da pitamo nekog za koga znamo da ima kredibilitet da li je tako nešto istinito ili nije.

Ako nauka ili neko stručan potvrdi dejstvo belog luka, onda bi trebalo komšinici odati priznanje. Ali, ako se ispostavi da je beli luk mit, onda bi trebalo da budemo pažljiviji kada nam komšinica idućeg puta bude uputila savet.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa