Autoritet

je nešto što u nauci ne postoji.

Bez obzira što je neko dobio Nobelovu nagradu ili ima neke druge zapažene rezultate, njegova reč nije jača od eksperimenta ili matematičkog dokaza i to je jedan od osnovnih razloga zašto nauka funkcioniše.

Za razliku od čoveka, nauka nije podložna predrasudama, zabludama, pogrešnoj percepciji, umoru, mrtvim uglovima, stereotipima.

Ako mislimo da je neka od teorija pogrešna, uvek možemo da izvedemo rigorozni naučni eksperiment i da dokažemo suprotno. Naučnici, oni pravi, vole kada se njihove teorije dovode u pitanje. Naučnicima je uglavnom stalo do istine, a ne do toga da budu u pravu.

Nauka je alat kojim smo u mogućnosti da doživimo objektivnu realnost. Jer bez obzira šta mi mislimo, ako je Zemlja okrugla i ako će njena gravitaciona sila da privlači sve što se nađe u polju delovanja te sile, Zemlja će nastaviti da bude okrugla i da privlači sve što se nađe u polju delovanja te sile.

Nauka nam omogućuje da vidimo prirodu, a najbolji pokazatelj toga da li je naša teorija ispravna ili ne, jeste da pustimo prirodu da uradi svoje, jer priroda ne mari za naše mišljenje.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa