Misli

Pohvala

Niko ne voli da dobije kritiku. Bez obzira da li smo uradili nešto dobro ili loše, više nam prija da dobijemo priznanje za nešto što smo uradili dobro, nego za nešto što nismo uradili kako treba.

Najbolje konstruktivne kritike počinju time što se ističe sve ono dobrO. Jednom kada čujemo šta smo to dobro uradili, spremni smo da čujemo kako da budemo još bolji.

Loše đake je najlakše motivisati pohvalama za nešto što su uradili dobro. Čak i najgori đaci su sposobni da urade nešto kako treba i kada ih pohvalimo spremni su da održe tu sliku u našim očima.

Isti slučaj je i sa vlastitom decom. Umesto da konstantno kritikujemo njihovo ponašanje, mnogo je efikasnije pohvaliti nešto dobro i ohrabriti ponavljanje takvog ponašanje.

Kada hvalimo partnere, oni takođe žele da ponove to što su radili. Ako stalno kritikujemo odustaće od bilo kakvog rada, baš kao i deca, jer šta god da urade – ne valja, pa bolje da ne rade ništa.

To ne znači da bi se trebalo ulagivati i hvaliti stvari i radnje koje ne zaslužuju hvalu, već pažljivo pronaći nešto što je vredno pohvale i istaći to, ako je moguće, pred drugima.

Na ovom blogu svakodnevno pišem o čemu god mi se tog dana piše. Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, mogu vam ih svakodnevno slati na mejl, i tako ih nećete propustiti u moru objava na fejsbuku.

Onima koji se prijave na mejling listu, poslaću besplatan primerke svog romana Krvavo zeleno, i kratku priču, 43 pored.

Samo mi recite na koju mejl adresu da šaljem.