Nepredivđene stvari

Ponekad planiramo da ćemo nešto uraditi kada se ispune uslovi za to.

Konkretno u našem slučaju plan je bio da kupimo novi telefon kada sakupimo dovoljno novca, što je za nekih 6 meseci. Telefon u našem slučaju ima veliku ulogu, jer ga koristimo za snimanje vida za jutjub kanal kog vodimo i taj telefon ne može biti makar kakav, pa smo se odlučili za telefon sa odličnom kamerom, uz kog ide i dobra cena.

Zatim se nešto drugo dogodi, i iako uslovi za ono što smo planirali nisu ispunjeni, primorani smo da to učinimo.

Prvo se dogodilo da moramo da se selimo veći grad, što znači više para za stanarinu, što znači ćemo možda morati dodatno da odložimo kupovinu telefona.

Zatim nam je ispao telefon i polomio se i sad moramo da kupimo telefon, hteli to ili ne.

Pitanje je, da li idemo sa opcijom koju smo odabrali kada smo planirali ili idemo sa opcijom za koju imamo uslove.

Uvek postoji i opcija da se taj telefon popravi, što je najjeftinija opcija, ali opravljen telefon nikad nije dobar koliko je onaj neopravljen i ponekad košta koliko i nov, posebno kada je polomljen displej u pitanju.

Dakle, pitanje je da li da kupimo telefon kog smo planirali, ili da uzmemo jeftiniji, kao prvu pomoć?

Prva podrazumeva rizik da će možda još nešto poći po zlu, i onda ćemo pet da se nađemo u nepoželjnoj poziciji.

Rizik leži u tome što možda ćemo možda morati da pozajmimo novac za stan, ukoliko novi stanodavac ne bude pristao da plaćamo svega 3 meseca unapred umesto 6, koliko je standard.

Druga podrazumeva da sigurno preduzimamo korak koji nismo planirali i za koji smo već ustanovili da ne donosi nikakvu vrednost.

Ako budemo kupili telefon koji neće doprineti našem poslu koliko će ovaj da doprinese, pa bismo imali telefon, ali bismo i dalje imali cilj da kupimo telefon koji nam je potreban za posao, i tako gledano jeftiniji telefon bio bi veći trošak od skupljeg telefona.

Stoga, kupili smo skuplji telefon.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa