Posed

Ako je ikako moguće, trebalo bi izbegavati poslove u kojima postajemo nečiji lični posed. Prodali smo svoje vreme nekome i taj neko ima tendencije da maksimalno iskoristi svoju robu.

Nemam praksu da često koristim engleske reči kada pišem ili govorim na srpskom, ali ću reći da se takvi poslovi se zovu još i „bullshit“ poslovi, jer stvarno ne znam adekvatni reč na srpskom za bivolje govno.

Na takvim poslovima smo primorani da sedimo na radnom mestu u određenom vremenskom periodu bez obzira da li imamo šta da radimo ili ne.

Sedeti na radnom mestu od 9-5 je imalo smisla u vreme industrijalizacije, kada se posao svodio na stojanju pokraj pokretne trake ili kada smo se bavili ručnom proizvodnjom dobara, i kada je naša efikasnost zavisila od vremena provedenog na psolu, ali danas, u većini poslova, takva postavka poslova nema mnogo posla.

Poslodavci koji još uvek razmišljaju u tom, zastarelom, maniru, imaju utisak da vas plaćaju ni za šta ako ne sedite u kancelariji od 9 do 5 i neće vam reći: „Dođite na posao samo kada zaista imate nešto da radite.“

Ako bismo im rekli da nemam šta da radimo, i da bezveze sedimo u kancelariji, u njihovim očima ima dva rešenja:

  • da nam smanje radno vreme i da nam shodno tome smanje primanja
  • da nam nađu obaveze koje se ne nalaze u ugovoru

Kako god okrenemo, retko kada ćemo iz takvih pozicija izaći kao pobednici jer je u pitanju sukob interesa.

Njima je u cilju da zarade što više i da maksimalno iskoriste svoju radnu snagu, a nama je u cilju da zaradimo što više uz najmanji mogući otpor.

Jedan od ispravnih poteza sa naše strane, bio bi da pitamo: „Da li postoji još nešto što bih mogao da uradim, pošto nemam mnogo posla.“

Ali, dodatne radne obaveze često idu uz dodatna primanja, a sumnjam da bi poslodavac, koji je svestan da vi traćite vaše vreme u kancelariji, spreman da vam poveća platu zarad obaveza koje se mogu izvesti u toku unapred dogovorenog vremena.

Možda, najbolja opcija u vašem slučaju je da, ako se već nalazite na takvom poslu, da iskoristite to vreme od 9-5, u kom nemate obaveza, za stvaranje nečeg ličnog, što će vam potencijalno omogućiti da jednog dana date otkaz na tom bezveznom radnom mestu.

To može biti stvaranje internet sadržaja i lično brendiranje, može biti sticanje novih veština, može biti stvaranje umetničkog dela, šta god da je moguće da radite na tom radnom mestu, dok vas niko ne vidi i dok niko ne sumnja da radite nešto mimo posla.

S druge strane, vašem menadžeru ćete delovati kao veoma zauzeta i vredna osoba.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa