Važnost

Za razliku od ljudi, šarani ne brinu mnogo o važnosti; nije im stalo da li će to što rade unaprediti živote drugih šarana, da li će svojim delima ostaviti trag u istoriji tj. da li će ih njihova dela nadživeti.

Zapravo, čovek je jedina životinja koja je motivisana važnošću.

Kada biramo profesije, roditelji odobravaju one koje su važne – lekari, advokati, sudije, arhitekte su važni. Važni su i pisci, slikari, muzičari i drugi umetnici, ali samo ako se dokažu; što nije baš lako izvodljivo.

Bogati kupuju važnost. Nekada su gradili crkve, danas grade solitere i humanitarne organizacije.

Ako nekome pokažemo da je važan deo našeg života, taj neko će često pristati da sa nama provede ostatak svog života.

Ovaj blog je vođen impulsom važnosti. Svakog dana, imam nešto važno da kažem, postavim to na ovaj sajt, i nadam se da će neko u budućnosti imati koristi od toga.

A, šta se dešava kad neko veruje da nije ni od kakve važnosti ili da je manje važan u odnosu na nekog drugog?

Ti pojedinci će učiniti sve da bi postali važni. Stvaraće drame kojima će privući pažnju na sebe i samim tim postati važni.

Te drame mogu da budu pisanje grafita, ljubavne afere, stvaranje konflikta, pravljenje žrtve od sebe, priključivanje grupama i organizacijama od važnosti, posebno političkim partijama, pa sve do atentata poput onoga na Džona Lenona, gde je njegov ubica želeo da bude važan.

Postoji mnogo načina da budemo važni, ali je i te kako bitno razgraničiti one ispravne od onih neispravnih, moralne od nemoralnih, korisne od beskorisnih.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa