Konflikt

U odnosima sa drugim ljudskim bićem možemo da se postavimo u tri pozicije:

  • učitelj
  • učenik
  • ravnopravni

Ako sebe postavimo kao učitelj, verujemo da imamo više znanja i iskustva od druge osobe, šta znači da želimo svoje znanje da prenesom na njih, a retko kada, ili gotovo nikada, nećemo prihvatiti njihov savet.

Ako postavimo sebe kao učenika, mislimo da druga strana zna mnogo više od nas i spremni smo da postavljamo pitanja, da slušamo savete i da prihvatimo sve što nam se govori.

Ako smo ravnopravni, uglavnom smo spremni da razmenjujemo ideje i verujemo da drugoj strani možemo jednako da pružimo koliko od njih možemo i da usvojimo.

Konflikti najčešće nastaju kada se postavimo u ulogu učitelja, a druga strana nas vidi kao učenika ili ravnopravnog i obrnuto. U tom slučaju, mi pokušavamo nekome nešto da objasnimo, dok oni pokušavaju da učine isto i niti mi slušamo njih, niti oni slušaju nas.

Do konflikta takođe dolazi i kada se vidimo kao ravnopravni sa nekim, a oni nas vide kao učenika i obrnuto.

Da bismo izbegli konflikte, moramo tačno da znamo kako nas suprotna strana vidi i moramo ili da prihvatimo njihovu predstavu o nama ili da im na neki način stavimo do znanja da bismo želeli da se njih pogled promeni.

Kako god okrenemo, najbolje odnose imamo sa ljudima koji nas vide upravo onako kako se i sami vidimo.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa