Kako poboljšati bilo koju veštinu?

Iako ne postoji precizna formula za tako nešto, postoje tri stvari koje moramo praktikovati da bismo poboljšali svoje veštine.

Prvo, moramo da učimo. Uzmimo na primer, crtanje. Bez obzira što crtamo svaki dan, ako ne učimo o novim tehnikama, ako ne učimo ništa o perspektivi, o anatomiji, o zlatnom preseku… nećemo napredovati, bar ne u primetnoj meri.

Drugo, moramo da primenimo to što smo naučili. Možemo da pogledamo 30 tutoriala o crtanju ili da završimo 10 kurseva, ako ne primenimo ono što smo naučili, pratkično nismo uradili ništa. Konstantno gledanje turoiala i konstantno učenje može da stvori iluziju da smo nešto zapravo naučili, ali sve dok nešto ne primenimo, nećemo znati da li smo to zaista naučili ili nismo.

Treće, moramo konstanto da radimo i prvo i drugo; tj. moramo konstantno i da učimo i da primenjujemo ono što smo naučili.

Sve tri stvari koja sam nabrojao su podjednako važne da bismo napredovali i mogao sam ih nabrojati bilo kojim redosledom, jer ako izostavimo samo jednu od ove tri stvari, znatno ćemo umanjiti naše šanse za napredak.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa