Egocentrično mišljenje

Egocentrično mišljenje je karakteristično maloj deci, koja ne mogu da pojme da drugi ljudi nisu iskusili ono što su ona iskusila, odnosno, mala deca nisu u mogućnosti da pogledaju svet iz drugog ugla, osim iz ličnog.

Slično maloj deci, često imam utisak da drugi znaju sve ono što i ja znam (da, egocentrično mišljenje bi trebalo da se preraste već u šestoj godini života, ali ga još uvek nisam prerastao).

Prosto se iznenadim kada neko ne razume stvari koje ja razumem, ili kada ne ume da koristi stvari koje ja umem da koristim, ili na nivou na kom ja umem da ih koristim.

To je istovremeno povezano i sa samopouzdanjem; retko kada verujem da sam na bilo koji način bolji od drugih ili da znam nešto više od drugih, jer čime god da se bavim i šta god da radim uvek vidim prostor za napredak i uvek vidim da postoje oni koji su mnogo bolji od mene.

Ipak, svaki put kada na bilo koji način shvatim da postoji nešto što znam, ili umem, a neko drugi to ne ume ili ne zna, osećam dužnost i odgovornost da svoje znanje prenesem na druge.

Neću da kažem da bi svi trebalo da razmišljaju na taj način, i da nema dovoljno onih koji su spremni da dele svoje znanje, jer internet je pretrpan ljudima koji šire svoje znanje koristeći se raznim medijima, ali ako ste u prilici da nekom olakšate život, da rešite nečiji problem, time što ćete deliti svoje znanje, pokušajte, možda vam se dopadne koliko i meni.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa