Vozač

Ponekad nismo u stanju da donosimo ispravne odluke. Imamo osećaj da se u našoj glavi više ne nalazi vozač već se sve odvija nekako automatski.

Takođe bi se moglo reći da se radnje ne mogu odvijati automatski već da imamo dva vozača.

Jedan je racionalan, pažljiv vozač, koji pravi strateške planove za našu budućnost, a drugi je majmun koji traži trenutno zadovoljstvo iliti „instant gratification monkey, kako ga je Tim Urban definisao.

Klasičan primer za dva vozača je spremanje ispita, kada moramo da učimo nešto što nam se baš ne uči, tj. ne vidimo apsolutno nikakvu korist od toga, osim što će nam trebati na ispitu.

Pokušajte da odredite kada koji vozač stoji za kormilom.

Ustali smo rano, u 6:00 jer je naš racionalni um odlučio da je najbolje da učimo izjutra, kada smo još uvek odmorni.

Pre toga ćemo popiti kafu, istuširati se, doručkovati, šta god da već radimo izjutra.

Spremni smo da učimo. Ako bismo učili sat vremena, to bi bilo više nego dovoljno. Svaki dan po sat vremenal, za mesec dana ćemo imati spreman ispit. Savršen plan! Šta bi moglo da pođe po zlu!?

Počinjemo da učimo u 7:00.

U 7:01, majmun preuzima kormilo. Otvorimo jutjub, samo da pogledamo nešto, na brzinu, na primer onaj video o teoriji struna, a ipak je to nešto korisno i pametno…

Sad je 7:24, bolje da počnem da učim u 8:00.

Sada je 8:20 sa teorije struna smo prešli na dr Majka jer nikad ne znaš kad će ti zatrebati korisni zdravstveni saveti. Učićemo u 9:00.

U 9:45, gledamo peti za redom video dr Majka; njegove reakcije na dr Hausa. Učićemo u 10:00

11:23, više ne gledamo ništa o teoriji struna, ni dr Majka, već gledamo kompilaciju snimaka u kojima Sajmon u Amerika ima talenat napušava nesretnike koji pate od daning-kruger efekta. Učićemo u 12:00.

U 14:23, počinjemo da verujemo da se zamlaćujemo i da ništa nismo bolji od onih nesretnika koji veruju da umeju da pevaju, pa im Sajmon „lepo“ saspe u lice kako zvuče kao netalentnovana svraka.

15:00. Konačno počinjemo da učumo! Dokazaćemo svima da nismo neki papani koji ne mogu da završe fakultet!

15:05. Ništa nismo jeli ceo dan, ili još od doručka, možda bi trebalo nešto pojesti, bolje ćemo se koncentrisati. Dr Majk je rekao da je balansirana ishrana veoma važna. Ne možemo jesti makar šta.

16:20. Red za kasom u supermarketu je neverovatan! Zašto baš sada kada moramo da učimo!? Zar ovi penzioneri nemaju pametnija posla nego da stalno vise u supermarketu?!

17:30. Ručak/Večera je spremna, salata i tuna; balansirana. Posle ovoga sigurno učimo.

17:31. Možda da uz obrok gledamo jutjub, da vidimo šta dr Majk kaže za tunu iz konzerve. Možda tuna i nije bila dobar izbor!?

18:06, gledamo dr Majkov Ted govor. Nimo ni znali da je održao Ted govor!

18:55. U 19:00 počinjemo da učimo. Završiću u 20:00 i imaćemo dovoljno vremena da čitamo svoj omiljeni roman.

19:05. Možda ću učiti sutra. Sad sam suviše umoran. Ustaćemo u 6:00, ako bismo učili od 7:00 do 8:00 i tako mesec dana…

Da li imam „lek“ za majmuna?!

Nemam, ali sama činjenica da ste ga identifikovali, ponekad može da pomogne.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa