Misli

Odluke

Kada bismo mogli da pojednostavimo život što je više moguće, sve se svodi na odluke koje smo doneli.

Svaka naša odluka može da uticaj na pozitivan ili negativan ishod u budućnosti.

Kada biramo šta ćemo da jedemo, možemo da biramo da pojedemo nešto na brzinu, a ne baš mnogo zdravo, ili nešto što zahteva više spremanja, ali mnogo zdravije. Naše zdravlje u budućnosti će zavisiti od naših izbora danas.

Naše odluke u velikoj meri zavise od hormona koje lučimo nakon donošenja odluke. Čokolada podstiče lučenje seratonina, zato nekad biramo čokoladu za večeru. Društvene mreže i video igre podstiču lučenje dopamina, zato nekada biramo njih umesto spavanja.

Nekad, racionalne odluke, ne podstiču dovoljno lučenja odgovarajućih hormona. Brokoli podstiče znatno manje lučenja dopamina i seratonina u poređenju sa sladoledom, zato često biramo sladoled.

Neke odluke ne donosimo svesno. Koliko puta ste vozili auto i na pola puta ste shvatili da se ne sećate nijedne odluke koju ste u toku vožnje doneli zato što ste razgovarali sa suvozačem.? Pitate se ko je vozio umesto vas? Vozila je vaša podsvest. Vaša podsvest vozi i kada odaberete društvene mreže ili video igrice umesto odlaska na spavanje ili čokoladu umesto zdravije večere, ili youtube umesto čitanja knjige; podsvest se vodi prethodnim iskustvima, traži ono što joj je omogućilo da preživi, i što ju je učinilo srećnijom.

Što više svesnih odluka donesemo, moguće je da ćemo napraviti dobar izbor. Takođe je bitno donositi odluke od kojih ćemo imati više koristi u budućnosti umesto one koje će nam trenutno podići nivo hormona sreće.

Ne kažem da bi trebalo izbegavati zabavu po svaku cenu; ono što bi trebalo izbegavati je kajanje.

Na ovom blogu svakodnevno pišem o čemu god mi se tog dana piše. Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, mogu vam ih svakodnevno slati na mejl, i tako ih nećete propustiti u moru objava na fejsbuku.

Onima koji se prijave na mejling listu, poslaću besplatan primerke svog romana Krvavo zeleno, i kratku priču, 43 pored.

Samo mi recite na koju mejl adresu da šaljem.