Odluke

Kada bismo mogli da pojednostavimo život što je više moguće, sve se svodi na odluke koje smo doneli.

Svaka naša odluka može da uticaj na pozitivan ili negativan ishod u budućnosti.

Kada biramo šta ćemo da jedemo, možemo da biramo da pojedemo nešto na brzinu, a ne baš mnogo zdravo, ili nešto što zahteva više spremanja, ali mnogo zdravije. Naše zdravlje u budućnosti će zavisiti od naših izbora danas.

Naše odluke u velikoj meri zavise od hormona koje lučimo nakon donošenja odluke. Čokolada podstiče lučenje seratonina, zato nekad biramo čokoladu za večeru. Društvene mreže i video igre podstiču lučenje dopamina, zato nekada biramo njih umesto spavanja.

Nekad, racionalne odluke, ne podstiču dovoljno lučenja odgovarajućih hormona. Brokoli podstiče znatno manje lučenja dopamina i seratonina u poređenju sa sladoledom, zato često biramo sladoled.

Neke odluke ne donosimo svesno. Koliko puta ste vozili auto i na pola puta ste shvatili da se ne sećate nijedne odluke koju ste u toku vožnje doneli zato što ste razgovarali sa suvozačem.? Pitate se ko je vozio umesto vas? Vozila je vaša podsvest. Vaša podsvest vozi i kada odaberete društvene mreže ili video igrice umesto odlaska na spavanje ili čokoladu umesto zdravije večere, ili youtube umesto čitanja knjige; podsvest se vodi prethodnim iskustvima, traži ono što joj je omogućilo da preživi, i što ju je učinilo srećnijom.

Što više svesnih odluka donesemo, moguće je da ćemo napraviti dobar izbor. Takođe je bitno donositi odluke od kojih ćemo imati više koristi u budućnosti umesto one koje će nam trenutno podići nivo hormona sreće.

Ne kažem da bi trebalo izbegavati zabavu po svaku cenu; ono što bi trebalo izbegavati je kajanje.

Ako su vam moji tekstovi zanimljivi, rado ću vam ih slati na vašu mejl adresu kako ih ne biste u buduće propustili, a sve što bi trebalo da uradite jeste da kliknete na dugme ispod i da se prijavite.

Podelite sa prijateljima:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Štampa